Να ένας πρωτότυπος τρόπος να αντικαταστήσουμε το αυγό στο αυγολέμονο, δίνοντας παράλληλα βουτυράτη υφή και μια ιδιαίτερη γευστική χροιά στο φαγητό.
Υλικά
- 1 κιλό μοσχαρίσια ελιά, σε κύβους 5 εκ.
- 2 σκελίδες σκόρδου
- 500 γρ. φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
- 2 μέτρια μαρούλια, λεπτοκομμένα
- 1 μάτσο μάραθος, ψιλοκομμένος
- 90 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη σάλτσα
- 2 μέτρια αβοκάντο
- τα φύλλα από 1/2 μάτσο φρέσκο δυόσμο, χοντροκομμένα
- 50-70 ml χυμός λεμονιού
- 1 κουτ. γλυκού ξύσμα λεμονιού
- 1 κουτ. γλυκού σκόνη τζίντζερ
- 1 κουτ. γλυκού μπούκοβο
- 40 γρ. φιστίκι Αιγίνης, καβουρδισμένο (προαιρετικά)
Διαδικασία
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρέας για 3-4 λεπτά, να ροδίσει. Ρίχνουμε το σκόρδο, τα κρεμμυδάκια και αλατοπίπερο και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε νερό να καλύψει τα υλικά κατά 1 εκ., αφήνουμε να πάρουν βράση και μετριάζουμε τη φωτιά. Μαγειρεύουμε για 40 λεπτά. Ρίχνουμε τα μαρούλια, τον μάραθο και αλατοπίπερο. Ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για 30 λεπτά. Ρίχνουμε 1 κουτάλα από το ζουμί στον πολυκόφτη, προσθέτουμε το αβοκάντο, τον δυόσμο, το τζίντζερ, το ξύσμα και τον χυμό λεμονιού και χτυπάμε μέχρι να σχηματιστεί λεία σάλτσα. Περιχύνουμε το φαγητό, ανακατεύουμε και αποσύρουμε. Πασπαλίζουμε με το μπούκοβο και το φιστίκι και σερβίρουμε.
Στο ποτήρι μας: Ένα Chardonnay.