Κείμενο: Ντίνα Νικολάου
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΜια πιο ελαφριά εκδοχή του αγαπημένου μας καλοκαιρινού, μελωμένου, λαχταριστού πιάτου.
Υλικά
περίπου 1.800 γρ. μοσχάρι κότσι ή ελιά, καθαρισμένο από λίπος και τένοντες, κομμένο σε κύβους
3 - 4 κουτ. σούπας αλεύρι
100 ml ελαιόλαδο
2 ξερά κρεμμύδια, κομμένα στα τέσσερα
1 1⁄2 κουτ. σούπας πελτές ντομάτας
250 ml κόκκινο κρασί (κατά προτίμηση γλυκό)
1/2 φλιτζ. τσαγιού σταφίδες σουλτανίνα (ξανθιές)
1 μπαστουνάκι κανέλα
1/2 κουτ. γλυκού κόλιανδρος ξερός, κοπανισμένος
6 κολοκυθάκια, κομμένα σε χοντρές ροδέλες
18 - 20 ντοματίνια
750 ml ζωμός λαχανικών
1/2 φλιτζ. τσαγιού φύλλα από φρέσκα μυρωδικά (όπως μαϊντανός, δυόσμος, βασιλικός), ψιλοκομμένα
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα με χοντρό πάτο και βάζουμε το κρέας.
Πασπαλίζουμε με το αλεύρι και σοτάρουμε το κρέας απ’ όλες τις πλευρές, μέχρι να ροδίσει. Προσθέτουμε τον κόλιανδρο και αλατοπιπερώνουμε.
Με τρυπητή κουτάλα βγάζουμε το κρέας από την κατσαρόλα και το βάζουμε σε μια γάστρα (ή σε άλλο πυρίμαχο σκεύος με καπάκι ή σε ταψί το οποίο στη συνέχεια θα σκεπάσουμε καλά με διπλή λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο).
Στο ίδιο λάδι και στην ίδια κατσαρόλα σοτάρουμε τα κολοκυθάκια και τις ντομάτες, αλατοπιπερώνουμε και, όταν ροδίσουν λίγο, τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε μια πιατέλα.
Στο ίδιο λάδι ρίχνουμε τα κρεμμύδια και τα σοτάρουμε ίσα να γυαλίσουν και να μαλακώσουν λίγο.
Προσθέτουμε τον πελτέ, ανακατεύουμε καλά και σβήνουμε με το κρασί. Αφήνουμε για 2 - 3 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ, ρίχνουμε το ζωμό ή το νερό, αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε να πάρει μια βράση.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C.
Αδειάζουμε το μείγμα της κατσαρόλας πάνω από το κρέας. ρίχνουμε και την κανέλα, σκεπάζουμε το σκεύος και ψήνουμε το φαγητό για 1 1⁄2 ώρα.
Στη συνέχεια ξεσκεπάζουμε το σκεύος και προσθέτουμε τα σοταρισμένα κολοκυθάκια, τα ντοματίνια και τις σταφίδες.
Ανακινούμε καλά και συνεχίζουμε το ψήσιμο με ξεσκέπαστο το σκεύοςγια περίπου μισή ώρα ή μέχρι να ροδίσει ομοιόμορφα και να μελώσει το φαγητό.
Αποσύρουμε από το φούρνο, πασπαλίζουμε με το μείγμα φρέσκων μυρωδικών και σκεπάζουμε το σκεύος μέχρι την ώρα του σερβιρίσματος.