Το φαγητό αυτό μπορούμε να το φτιάξουμε με μοσχάρι («βιδέλον» το αναφέρουν παλιές σμυρναίικες συνταγές, από το ιταλικό vitello, που σημαίνει «μοσχάρι») ή με χοιρινό.
Υλικά
1 κιλό σπάλα μοσχάρι γάλακτος, σε μέτριους κύβους-μπουκιές (ή 1 κιλό χοιρινή σπάλα)
50 ml ελαιόλαδο
300 γρ. φασόλια μέτρια
1 κιλό ντομάτες, αποφλοιωμένες και ψιλοκομμένες (με τα ζουμιά τους ή 2 κονσέρβες ολόκληρα ντοματάκια, κομμένα κονκασέ, με τα υγρά τους)
200 ml λευκό ξηρό κρασί (προτιμότερο Ασύρτικο)
2 μέτρια κρεμμύδια, σε ψιλά καρέ
2 σκελίδες σκόρδου, ολόκληρες (ή όσο σκόρδο θέλουμε)
1 φύλλο δάφνης
τα φύλλα από 1/2 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένα
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Για να φτιάξουμε μοσχάρι με ξερά φασόλια, ξεκινάμε αποβραδίς και μουσκεύουμε τα φασόλια σε μια λεκάνη νερό.
Την επομένη, τα ξεπλένουμε κάτω από τρεχούμενο νερό.
Τα βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα με άφθονο νερό να βράσουν, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, για περίπου 1 ώρα.
Τα στραγγίζουμε και τα ξεπλένουμε καλά.
Πλένουμε και σκουπίζουμε το μοσχάρι με χαρτί. Πρέπει να είναι στεγνό για να ροδίσει σωστά και να νο στιμίσει στο σοτάρισμα.
Σε μια κατσαρόλα με βαρύ πάτο ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά το λάδι και, μόλις κάψει, βάζουμε το μοσχάρι και το σοτάρουμε μέχρι να ροδίσει καλά από όλες τις πλευρές, για περίπου 7 - 8 λεπτά.
Προσθέτουμε το κρεμμύδι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα των υλικών για άλλα 2 - 3 λεπτά.
Προσθέτουμε το κρασί, την ντομάτα, το σκόρδο, τη δάφνη και 1 φλιτζάνι ζεστό νερό.
Όταν ξεκινήσει το φαγητό να βράζει, χαμηλώνουμε τη φωτιά και ξαφρίζουμε για περίπου 5 - 10 λεπτά ή για όση ώρα σχηματίζεται αφρός στην επιφάνεια του φαγητού.
Σιγοβράζουμε (το υγρό πρέπει να κοχλάζει σιγανά) συνολικά για 50 λεπτά - 1 ώρα. Παρακολουθούμε μήπως χρειαστεί να προσθέσουμε νερό (μόνο ζεστό).
Μόλις το μοσχάρι έχει μαλακώσει μεν αλλά όχι τελείως, προσθέτουμε τα φασόλια (και νερό αν χρειαστεί) και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να γίνουν πολύ τρυφερά το μοσχάρι και τα φασόλια και να μείνει το φαγητό με τη σάλτσα του.
Αν υπάρχουν παραπανίσια υγρά, σουρώνουμε το μοσχάρι και βράζουμε τη σάλτσα μέχρι να πήξει.
Αποσύρουμε, αφαιρούμε το σκόρδο και τη δάφνη, ελέγχουμε το αλατοπίπερο και προσθέτουμε το μαϊντανό.
Σερβίρουμε, το μοσχάρι με ξερά φασόλια, χλιαρό ή σε θερμοκρασία δωματίου.