Ένα από τα πολυαγαπημένα μας καλοκαιρινά φαγητά μαγειρεύει σήμερα η Νένα Ισμυρνόγλου.
Υλικά
- 1 κιλό μοσχαράκι από ελιά ή σπάλα, σε μικρούς κύβους
- 1/2 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
- 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε μεγάλους κύβους
- 3 σκελίδες σκόρδου, καθαρισμένες και ελαφρά κοπανισμένες (ή όσο σκόρδο θέλουμε)
- 2 φύλλα δάφνης
- 1/2 κουτ. γλυκού μπαχάρι χοντροκοπανισμένο
- 1 σφηνάκι ούζο ή τσίπουρο
- 2 μέτριες ώριμες ντομάτες τριμμένες ή 1 κονσέρβα ολόκληρα ντοματάκια, ψιλοκομμένα
- 1 κιλό φασολάκια φρέσκα, καθαρισμένα, ή κατεψυγμένα
- τα φύλλα και τα τρυφερά κοτσάνια από 1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένα
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Βάζουμε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και την αφήνουμε να ζεσταθεί καλά χωρίς να προσθέσουμε λάδι. Ρίχνουμε το κρέας με το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε 1 - 2 λεπτά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, το σκόρδο, αλάτι, πιπέρι, τη δάφνη και το μπαχάρι. Σοτάρουμε για ακόμη 2 λεπτά, ρίχνουμε το ούζο ή τσίπουρο και, μόλις εξατμιστεί, προσθέτουμε την ντομάτα. Ανακατεύουμε και, μόλις το μείγμα πάρει πάλι βράση, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό (περίπου 1 - 1½ φλιτζάνι), χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε για περίπου 30 λεπτά.
Προσθέτουμε τα φασολάκια, δυναμώνουμε τη φωτιά να πάρει βράση το υγρό και ξαναχαμηλώνουμε. Μαγειρεύουμε για περίπου 30 λεπτά προσθέτοντας λίγο ζεστό νερό, αν χρειαστεί, μέχρι να μαλακώσουν τα φασολάκια (θα βγάλουν και αυτά τα δικά τους υγρά). Μετά ρίχνουμε στην κατσαρόλα τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και το υπόλοιπο ελαιόλαδο, ανακατεύουμε, σιγοβράζουμε για ακόμη 5 λεπτά και αποσύρουμε από τη φωτιά. Συνοδεύουμε με λίγο γιαούρτι και ψωμί (προτιμότερο ολικής).
Στο ποτήρι μας ένα κόκκινο κρασί με βάση το Ξινόμαυρο, μια Γουμένισσα ή ένα ροζέ από την ίδια ποικιλία.