Επιμέλεια: Γαστρονόμος
Φωτογραφία: Text and Photography 2008 Murdoch Books
Αποθήκευση για αργότεραΥλικά
- 4 µεγάλα µοσχαρίσια σκαλοπίνια, βάρους περίπου 150 γρ. το καθένα (ζητάµε από τον κρεοπώλη µας να τα χτυπήσει ώστε να πλατύνουν και να έχουν πάχος περίπου 1 χλστ.)
- 4 κουτ. σούπας αλεύρι, για όλες τις χρήσεις
- 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 2 κουτ. σούπας βούτυρο αγελάδος
- 130 ml ξηρό λευκό κρασί
- 2 κουτ. σούπας χυµός λεµονιού
- 2 κουτ. σούπας κάππαρη, ξεπλυµένη
- και καλά στραγγισµένη
- 1 κουτ. σούπας ψιλοκοµµένα φύλλα µαϊντανού
- αλάτι, φρεσκοτριµµένο πιπέρι
Διαδικασία
Σε ένα πιάτο ρίχνουµε το αλεύρι και το ανακατεύουµε µε αλατοπίπερο. Περνάµε κάθε σκαλοπίνι από το αλεύρι και τινάζουµε να φύγει το περιττό.
Σε ένα µεγάλο τηγάνι ή φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουµε το λάδι και το βούτυρο σε µέτρια προς δυνατή φωτιά και σοτάρουµε τα σκαλοπίνια (σε δόσεις) για περίπου 2 λεπτά από κάθε πλευρά ή µέχρι να χρυσίσουν. Τα βγάζουµε σε πιατέλα και τα αλατοπιπερώνουµε.
Ρίχνουµε το κρασί στο τηγάνι, δυναµώνουµε τη φωτιά και βράζουµε για περίπου 10-15 λεπτά, µέχρι να αποµείνουν µόνο 3-4 κουταλιές της σούπας από το υγρό. Προσθέτουµε 200 ml νερό και συνεχίζουµε το µαγείρεµα για άλλα 4-5 λεπτά ή µέχρι να δέσει η σάλτσα. Ρίχνουµε τον χυµό λεµονιού και την κάππαρη και ανακατεύουµε για 1 λεπτό. Ξαναβάζουµε το κρέας στο τηγάνι και το αφήνουµε 30 δευτερόλεπτα για να πάρει τη θερµοκρασία της σάλτσας. Πασπαλίζουµε µε τον µαϊντανό και σερβίρουµε αµέσως.