Επιμέλεια: Γαστρονόμος
Φωτογραφία: Text and Photography 2008 Murdoch Books
Αποθήκευση για αργότεραΕύκολο και γρήγορο, το μοσχάρι με κάρι είναι ιδανικό για να το σερβίρουμε σε φίλους με ρύζι και ψωμάκια naan.
Υλικά
- 8 κάψες κάρδαµου
- 1 ξυλάκι κανέλας
- 8 καρφιά γαρίφαλο
- 3 κουτ. γλυκού σπόροι κόλιανδρου
- 3 κουτ. γλυκού σπόροι κύµινου
- 1 κουτ. γλυκού µαραθόσποροι
- 1/2 κουτ. γλυκού σπόροι τριγωνέλλας (τσιµένι – σε µπαχαράδικα)
- 1/2 κουτ. γλυκού τριµµένο µαύρο πιπέρι
- 120 ml λάδι
- 2 κρεµµύδια, ψιλοκοµµένα
- 6 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκοµµένες
- 1 κοµµάτι τζίντζερ 10 εκ., σε ξύσµα
- 1 κιλό µοσχάρι για βραστό ή κοκκινιστό, κοµµένο σε κύβους 3-4 εκ.
- 1/2 κουτ. γλυκού κουρκουµάς, σε σκόνη
- 2 κουτ. γλυκού τσίλι σε σκόνη
- 300 ml γάλα καρύδας
- αλάτι
Διαδικασία
Αφαιρούµε τους σπόρους από τις κάψες του κάρδαµου και τους αλέθουµε µέχρι να γίνουν λεπτή σκόνη σε έναν µύλο µπαχαρικών ή σε πολυκόφτη, µαζί µε την κανέλα, τα γαρίφαλα, τον κόλιανδρο, το κύµινο, τον µάραθο, την τριγωνέλλα και το µαύρο πιπέρι.
Ζεσταίνουµε το λάδι σε ένα τηγάνι µε χοντρό πάτο, σε µέτρια φωτιά, και σοτάρουµε το κρεµµύδι, το σκόρδο και το τζίντζερ για 3-4 λεπτά ή µέχρι να ροδίσουν ελαφρά. Προσθέτουµε το κρέας και τσιγαρίζουµε µέχρι να ροδίσει παντού. Προσθέτουµε τα µπαχαρικά και τα σοτάρουµε για 1 λεπτό. Προσθέτουµε το γάλα καρύδας και αφήνουµε το φαγητό να πάρει βράση. Σκεπάζουµε, χαµηλώνουµε τη φωτιά και σιγοβράζουµε για 1 ώρα ή µέχρι να µαλακώσει το κρέας. Αν τα υγρά εξατµιστούν, προσθέτουµε 200 ml βραστό νερό και ανακατεύουµε µέχρι να πήξει η σάλτσα. Αλατίζουµε και σερβίρουµε µε ρύζι.