Εδώ, η σεφ φτιάχνει τη φασολάδα με τον δικό της τρόπο, χωρίς προσθήκη ζυμαρικών, αλλά με γλυκοπατάτα και μυρωδικά του ελληνικού χειμώνα.
Υλικά
200 γρ. ψιλά φασόλια μουλιασμένα για 12 ώρες (ή 420 γρ. βρασμένα) – αναζητήστε τις εξαιρετικές βανίλιες Φενεού
2 φύλλα φρέσκο ή ξερό φασκόμηλο
Για τη βάση της σούπας
60 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
60 γρ. καπνιστή πανσέτα ή γκουαντσιάλε (αλλαντικό από χοιρινά μάγουλα) ή μπέικον, σε κυβάκια
1 μεγάλο κρεμμύδι, σε χοντρά καρέ
1 κλωνάρι σέλινο, χοντροκομμένο
1 μεγάλο καρότο, σε μεγάλους κύβους
αλάτι, φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Για τα λαχανικά
250 γρ. λάχανο (περίπου 1/4 κεφαλιού μεσαίου μεγέθους), ψιλοκομμένο
2 κλωνάρια σέλινο, ψιλοκομμένα
2 καρότα, σε μικρά κυβάκια
1 γλυκοπατάτα, σε μέτριους κύβους
5 ντοματάκια κονσέρβας, σε κομματάκια
1 λίτρο ζωμός λαχανικών ή κοτόπουλου
1 μάτσο καυκαλήθρες, ψιλοκομμένες
τα φύλλα από 2 κλαράκια φρέσκια μαντζουράνα ή ρίγανη, ψιλοκομμένα
ξύσμα από 1/2 λεμόνι
Για το σερβίρισμα
ζεστό ψημένο χωριάτικο ζυμωτό ψωμί
εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
χοντροτριμμένο νιώτικο κεφαλοτύρι
Διαδικασία
Για να φτιάξουμε τη μινεστρόνε ξεκινάμε και βράζουμε τα φασόλια με το φασκόμηλο σε 1 λίτρο νερό, μέχρι να γίνουν τρυφερά.
Τα σουρώνουμε και κρατάμε 1 φλιτζάνι από το νερό του μαγειρέματος (αν έχει μείνει υγρό).
Ρίχνουμε το λάδι στην κατσαρόλα μαζί με το αλλαντικό και σε μέτρια φωτιά αφήνουμε να βγάλει σιγά σιγά το λίπος του.
Στο μεταξύ, βάζουμε το κρεμμύδι, το καρότο και το σέλινο στον πολυκόφτη και τα κάνουμε μικρά κομματάκια, ανοιγοκλείνοντας τον διακόπτη.
Τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα με το αλλαντικό, αλατοπιπερώνουμε και σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μελώσουν.
Ρίχνουμε τώρα όλα τα υπόλοιπα λαχανικά εκτός από τις καυκαλήθρες, τη μαντζουράνα και το ξύσμα.
Αλατίζουμε πάλι λίγο και σοτάρουμε για 7 λεπτά.
Δυναμώνουμε τη φωτιά, ρίχνουμε τον ζωμό και το 1 φλιτζάνι από το νερό φασολιών (ή νερό από τη βρύση) και, μόλις πάρει μία βράση το υγρό, σιγοβράζουμε με κλειστό το καπάκι για 15 λεπτά.
Μετά ρίχνουμε τα φασόλια, τις καυκαλήθρες, τη μαντζουράνα και το ξύσμα και μαγειρεύουμε για 10 λεπτά ακόμα.
Σερβίρουμε τη σούπα μινεστρόνε ζεστή ή χλιαρή (ή σε θερμοκρασία δωματίου), με λίγο ελαιόλαδο, πιπέρι, τριμμένο τυρί και το ζεστό ψωμί.