Συνταγή: Ντίνα Νικολάου
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΚαλοψημένα απ’ έξω, ζουμερά και αφράτα στο εσωτερικό τους. Κεμπάπ διά χειρός Ντίνας Νικολάου.
Υλικά
- 800 γρ. αρνίσιος κιμάς, από μπούτι (ζητάμε από τον κρεοπώλη να τον περάσει δύο φορές από την κιμαδομηχανή, για να γίνει αφράτο το μείγμα)
- 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, τριμμένο
- 1 σκελίδα σκόρδου, λιωμένη
- 1/2 κουτ. γλυκού κύμινο, σε σκόνη
- 1/2 κουτ. γλυκού κόλιανδρος, σε σκόνη
- 1 κουτ. γλυκού γλυκιά πάπρικα, σε σκόνη
- 1 κουτ. γλυκού ξερή ρίγανη
- 1 κουτ. σούπας κέτσαπ, κατά προτίμηση βιολογική
- 1 κουτ. σούπας πετιμέζι (προαιρετικά)
- 2 κουτ. σούπας ξίδι από κόκκινο κρασί
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 16 μικρές αραβικές πίτες, για το σερβίρισμα
Διαδικασία
Προθερμαίνουμε το γκριλ σε υψηλή θερμοκρασία. Σε ένα μεγάλο μπολ ζυμώνουμε τον κιμά με το κρεμμύδι, το σκόρδο, το κύμινο, τον κόλιανδρο, την πάπρικα, τη ρίγανη, την κέτσαπ, το πετιμέζι, το ξίδι και αλατοπίπερο.
Το μείγμα πρέπει να είναι όσο πιο ομοιόμορφο γίνεται. Πλάθουμε 16 μικρά και ελαφρώς μακρόστενα κεμπάπ και τα περνάμε από μεταλλικές σούβλες (ή ξύλινα καλαμάκια, τα οποία έχουμε προηγουμένως μουσκέψει για 30 λεπτά σε κρύο νερό, για να μην καούν στο ψήσιμο).
Βάζουμε τα κεμπάπ σε μια ελαφρώς λαδωμένη λαμαρίνα και τα ψήνουμε για 5 - 6 λεπτά από κάθε πλευρά. Βγάζουμε τα κεμπάπ από το φούρνο χωρίς να σβήσουμε το γκριλ. Κόβουμε τις αραβικές πίτες στα 4, τις βάζουμε στη σχάρα του φούρνου και τις ψήνουμε για 2-4 λεπτά, στο προτελευταίο ράφι του φούρνου, μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανές.
Συνοδεύουμε τα κεμπάπ με τις πίτες και σπιτικό τζατζίκι ή λαχανοσαλάτα με γιαούρτι και μαϊντανό.