Με αρνί συνήθιζαν να συμμαγειρεύουν τη μελιτζάνα στην Πόλη.
Υλικά
10 μικρές μελιτζάνες φλάσκες, κομμένες σε μεγάλους κύβους
1 μπούτι αρνιού, περίπου 1½ κιλό, ξεκοκαλισμένο, σε μέτριους κύβους
1 κρεμμύδι ξερό, τριμμένο
400 γρ. ντομάτες, τριμμένες
2 πιπεριές κέρατο, ολόκληρες
2-3 σκελίδες σκόρδο, ολόκληρες
1 κουτ. σούπας δυόσμος ξερός, τριμμένος
80 ml ελαιόλαδο + επιπλέον για το τηγάνισμα
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Αλατίζουμε τους κύβους μελιτζάνας και τους αφήνουμε σε σουρωτό για 30 λεπτά. Τους στύβουμε και στεγνώνουμε με πετσέτα.
Βάζουμε σε ένα τηγάνι ή σε μια κατσαρόλα ελαιόλαδο (περίπου 1 εκ. από τον πυθμένα του σκεύους) και το ζεσταίνουμε μέχρι η θερμοκρασία του να φτάσει περίπου τους 170°C. Αν δεν έχουμε θερμόμετρο, ελέγχουμε αν το λάδι έχει τη σωστή θερμοκρασία με έναν κύβο ψωμιού: το λάδι πρέπει να «τσιτσιρίσει», χωρίς να βγάλει καπνούς.
Τότε ρίχνουμε τα κομμάτια μελιτζάνας, χωρίς να τα αλευρώσουμε, και τα τσιγαρίζουμε μέχρι να χρυσίσουν και να είναι μισοέτοιμα. Τα βγάζουμε σε χαρτί κουζίνας , να στραγγίξουν από το περιττό λάδι.
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μετρημένο ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι με το αρνί για 6-8 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει το κρέας.
Ρίχνουμε την ντομάτα, τις πιπεριές, το σκόρδο, το αλάτι, το πιπέρι και 1 φλιτζάνι ζεστό νερό.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 40-45 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το αρνί. Ελέγχουμε τα υγρά – αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό.
Ρίχνουμε τις τηγανισμένες μελιτζάνες και μαγειρεύουμε για ακόμα 5-7 λεπτά, μέχρι να ανακατευτούν τα αρώματα και οι γεύσεις, αλλά να μη λιώσουν οι μελιτζάνες.
Ρίχνουμε τον δυόσμο, ανακατεύουμε απαλά και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό, συνοδεία λευκού πιλαφιού.