Φωτογραφία: Χριστίνα Γεωργιάδου
Αποθήκευση για αργότεραΜια παραδοσιακή συνταγή από τα Σπάτα με γλυκό τραχανά που μαγειρεύεται μαζί με κοκκινιστές μελιτζάνες.
Υλικά
1 κιλό μελιτζάνες τσακώνικες
1 ξερό κρεμμύδι, τριμμένο στον τρίφτη
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
600 γρ. ντομάτες, τριμμένες
1 φλιτζ. τσαγιού τραχανάς σταρένιος, γλυκός
1/3 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο + άφθονο επιπλέον για τις μελιτζάνες
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Για να φτιάξουμε τις μελιτζάνες κοκκινιστές με τραχανά, αρχικά πλένουμε και σκουπίζουμε τις μελιτζάνες και αποκόβουμε το κοτσάνι τους. Τις κόβουμε σε φέτες των 3-4 εκ. και τις βάζουμε σε μια λεκάνη με νερό και αλάτι. Τις αφήνουμε για 15-20 λεπτά.
Τις ξεπλένουμε και τις σκουπίζουμε σχολαστικά.
Σε ένα μεγάλο τηγάνι βάζουμε 2-3 εκ. ελαιόλαδο και το ζεσταίνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Τηγανίζουμε τις μελιτζάνες σε δόσεις για 3-4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν ελαφρά. Τις στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας.
Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μετρημένο ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 4-5 λεπτά, μέχρι να ξανθύνει και να μαλακώσει καλά.
Ρίχνουμε το σκόρδο, σοτάρουμε για 1/2 λεπτό για να σκορπίσει το άρωμά του και προσθέτουμε τις ντομάτες, αλάτι και πιπέρι. Δυναμώνουμε τη φωτιά και βράζουμε τη σάλτσα για περίπου 15 λεπτά.
Προσθέτουμε τις μελιτζάνες, μετριάζουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να ενωθούν οι γεύσεις.
Ρίχνουμε τον τραχανά και 1 φλιτζ. τσαγιού ζεστό νερό και αφήνουμε να πάρει μία βράση. Μετριάζουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για περίπου 15 λεπτά (ή για όσο αναγράφεται στη συσκευασία του), μέχρι να γίνει.
Στη διάρκεια του μαγειρέματος ανακατεύουμε τακτικά, γιατί ο τραχανάς κολλάει εύκολα στην κατσαρόλα, προσέχουμε όμως να μη διαλύσουμε τις μελιτζάνες με το ανακάτεμα. Αν χρειαστεί, ρίχνουμε λίγο ζεστό νερό ακόμα.
Διορθώνουμε το αλατοπίπερο, αποσύρουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε τις μελιτζάνες κοκκινιστές με τραχανά χλιαρές.