Τα τηγανητά λαχανικά είναι από τους πιο γρήγορους και εύκολους μεζέδες.
Υλικά
750 γρ. μελιτζάνες φλάσκες, σε φέτες 1 εκ.
100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
400 γρ. μέτρια κολοκυθάκια, σε φέτες πάχους 1/2 εκ.
3 κουτ. σούπας ζαατάρ*
1/2 κουτ. γλυκού κύμινο, σε σκόνη
200 γρ. σουσάμι, απλωμένο σε ρηχό πιάτο
300 γρ. γιαούρτι αγελαδινό, στραγγιστό
200 γρ. γιαούρτι πρόβειο
1 σκελίδα σκόρδο
220 ml ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Μυστικά
*Ζαατάρ: το ζαατάρ είναι μείγμα μπαχαρικών της μεσανατολίτικης κουζίνας και αποτελείται από ξερό ύσσωπο (βότανο με ιδιαίτερα πολύπλοκο άρωμα), σουμάκι, καβουρδισμένο σουσάμι, αλάτι και πιπέρι. Το μείγμα πωλείται σε μπαχαράδικα έτοιμο, αλλά μπορούμε να το φτιάξουμε και μόνοι μας στο σπίτι, προσθέτοντας τα επιμέρους μπαχαρικά σε ίσες αναλογίες ή κατά βούληση. Ύσσωπο θα βρούμε σε μπαχαράδικα και μαγαζιά με υγιεινά τρόφιμα. Εναλλακτικά, το αντικαθιστούμε με ξερό θυμάρι.
Διαδικασία
Βάζουμε τις φέτες μελιτζάνας σε μεγάλο μπολ με μπόλικο αλατισμένο νερό και τις σταθεροποιούμε κάτω από την επιφάνειά του με ένα βαρύ πιάτο. Αφήνουμε για 30 λεπτά, τις στραγγίζουμε και τις σκουπίζουμε καλά. Αυτό το κάνουμε όχι για να ξεπικρίσουν, αλλά για να μην απορροφήσουν πολύ λάδι στο τηγάνισμα.
Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε 170 ml από το λάδι σε μέτρια φωτιά.
Αλευρώνουμε τις μελιτζάνες, τινάζουμε να φύγει η περίσσεια και τις τηγανίζουμε σε δύο δόσεις, για 4-5 λεπτά την κάθε δόση, μέχρι να ροδίσουν ωραία, να καραμελώσουν παντού.
Τις στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας.
Αλατίζουμε τις φέτες κολοκυθιού, τις αφήνουμε να μαραθούν για 10 λεπτά, τις ξεπλένουμε καλά και τις σκουπίζουμε. Τις αλευρώνουμε και τις τηγανίζουμε στο υπόλοιπο ελαιόλαδο (δηλαδή στα 50 ml που έχουν απομείνει), σε δυνατή φωτιά, μέχρι να ροδίσουν. Τις στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας.
Πασπαλίζουμε όλες τις φέτες (κολοκυθιού και μελιτζάνας) και από τις δύο μεριές με το ζαατάρ και το κύμινο, και έπειτα τις πιέζουμε όλες στο σουσάμι, να κολλήσει και από τις δύο πλευρές.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C. Βάζουμε όλες τις φέτες σε φαρδύ ταψί, σε μονή στρώση, και τις «ψήνουμε» για 1 λεπτό, ίσα ίσα να ζεσταθούν και να δέσουν τα υλικά μεταξύ τους.
Σερβίρισμα
Χτυπάμε σε πολυκόφτη τα δύο γιαούρτια με το σκόρδο και αλατοπιπερώνουμε.
Απλώνουμε τις φέτες λαχανικών σε ξεχωριστές πιατέλες και σερβίρουμε με το γιαούρτι σε ξεχωριστό μπολάκι.