Κείμενο: Γαστρονόμος
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΣερβίρουμε το κρέας μαζί με τη γαρνιτούρα του και ευχόμαστε καλό χειμώνα
Υλικά
- 1 κιλό σπάλα από μαύρο χοίρο (ή συμβατικό χοιρινό), σε ενιαίο κομμάτι
- 1.500 γρ. (καθαρό βάρος) κολοκύθα, σε κύβους 4 εκ.
- 2 μέτρια κρεμμύδια ξερά, σε μέτρια καρέ
- 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
- 60 γρ. φρέσκο τζίντζερ, τριμμένο (ή 2 κουτ. γλυκού ξερό, σε σκόνη)
- 200 γρ. ολόκληρα ντοματάκια κονσέρβας, πολτοποιημένα στον πολυκόφτη
- 2 κουτ. σούπας πελτές ντομάτας
- 120 ml ξίδι από κόκκινο κρασί
- 8 κόκκοι μαύρο πιπέρι
- 4 καρφάκια γαρίφαλο
- 2 ξυλάκια κανέλα
- 1 κουτ. γλυκού σπόροι κόλιανδρου
- 1/2 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο, σε σκόνη
- 120 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200° C. Σε μια μεγάλη γάστρα βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από την κολοκύθα και ανακατεύουμε. Ψήνουμε για 1 ώρα + 30 λεπτά. Ξεφουρνίζουμε, ανοίγουμε τη γάστρα προσεκτικά για να μην καούμε, σκορπίζουμε την κολοκύθα, ανακατεύουμε απαλά και ψήνουμε για ακόμα 30 λεπτά ή μέχρι να γίνουν η κολοκύθα και το κρέας. Αφαιρούμε τους κόκκους πιπεριού, τα καρφάκια γαρίφαλου, τα ξυλάκια κανέλας και σερβίρουμε το φαγητό με τα νόστιμα ζουμιά του (χωρίς να τα δέσουμε σε σάλτσα).
Στο ποτήρι μας ένα πλούσιο βαρελάτο, ώριμο Chardonnay.