Φωτογραφία: Νίκος Καρανικόλας
Αποθήκευση για αργότεραΤο μαύρο λάχανο ή ποντιακό ή χαμνό λάχανο ή λαχανίδα δεν είναι άλλο από ένα είδος kale, που τόσο της μόδας είναι τα τελευταία χρόνια. Πρόκειται για μια νόστιμη ποικιλία λάχανου, του οποίου τα φύλλα δεν σχηματίζουν κεφάλι, είναι σκουρόχρωμα, μεγάλα και κατσαρωμένα. Το βρίσκουμε σε πολλά ενημερωμένα μανάβικα και σε μεγάλα σούπερ μάρκετ και λαϊκές.
Η Σοφία Πιπερίδου, που μας έδωσε τη συνταγή, συμβουλεύει να μαγειρέψουμε το κορκότο μόνο του, μάλιστα από την προηγούμενη ημέρα, και ξεχωριστά το λάχανο. Έτσι το φαγητό θα γίνει καλομαγειρεμένο και με ομοιογένεια.
Υλικά
150 γρ. φασόλια ξερά χάντρες (μπαρμπούνια), μουλιασμένα σε νερό από το προηγούμενο βράδυ
20 μέτρια φύλλα μαύρο λάχανο (kale), πλυμένα και κομμένα σε μέτρια κομμάτια
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
100 ml ελαιόλαδο
150 γρ. κορκότο καλαμποκιού φούρνικο (σε παντοπωλεία με ποντιακά προϊόντα), βρασμένο για 45-50 λεπτά (ακολουθούμε τις οδηγίες της συσκευασίας), στραγγισμένο
1 κουτ. σούπας αλάτι
1 κουτ. γλυκού κόκκινο γλυκό πιπέρι ή γλυκιά πάπρικα
φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Διαδικασία
Για να φτιάξουμε το kale με τα φασόλια, σε μέτρια κατσαρόλα βράζουμε τα φασόλια σε άφθονο νερό που να τα καλύπτει κατά τουλάχιστον 3-4 εκ. για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν, αλλά όχι υπερβολικά (θα συνεχίσουμε το μαγείρεμά τους με τα υπόλοιπα υλικά).
Τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε στην άκρη. Τα κατεψυγμένα θέλουν λιγότερο χρόνο μαγειρέματος – όσο αναγράφεται στη συσκευασία τους.
Βάζουμε καθαρό νερό στην κατσαρόλα, το αφήνουμε να πάρει μία βράση και βυθίζουμε εκεί τα μισά φύλλα μαύρου λάχανου. Τα ζεματίζουμε για 4-5 λεπτά, τα βγάζουμε και τα στραγγίζουμε σε σουρωτήρι. Επαναλαμβάνουμε με τα υπόλοιπα φύλλα.
Τα κόβουμε όλα κάθετα προς το μήκος τους, σε λεπτές λωρίδες.
Καθαρίζουμε και στεγνώνουμε καλά στην κατσαρόλα.
Ζεσταίνουμε εκεί το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 2-3 λεπτά.
Προσθέτουμε τα φασόλια, ανακατεύουμε και ρίχνουμε το στραγγισμένο κορκότο και τα πιπέρια.
Προσθέτουμε χλιαρό νερό τόσο ώστε να καλύψει τα υλικά και τα αφήνουμε να πάρουν μια δυο βράσεις σε δυνατή φωτιά
Τέλος, ρίχνουμε τις λωρίδες του λάχανου και το αλάτι, ανακατεύουμε και χαμηλώνουμε καλά τη φωτιά. Σιγομαγειρεύουμε για 35-40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν καλά όλα τα υλικά, να χυλώσει το κορκότο και να αναμειχθούν οι γεύσεις και τα αρώματά τους. Αν χρειάζεται, προσθέτουμε λίγο ακόμη (ζεστό) νερό, για να έχουμε στο τέλος μια σχετικά δεμένη σούπα, ελαφρώς υδαρή.
Σερβίρουμε το φαγητό με φρέσκο ζυμωτό ψωμί.