Κείμενο: Γαστρονόμος
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΜία από τις διασημότερες τουρκικές συνταγές, την οποία στη γείτονα ετοιμάζουν συχνά και με την προσθήκη του ξινούτσικου μπαχαρικού σουμάκ.
Υλικά
- 500 γρ. μαυρομάτικα φασόλια
- 10 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
- 2-3 αγγουράκια τουρσί, ψιλοκομμένα
- 3 κουτ. σούπας ελιές μαύρες, σε ροδέλες
- 50 γρ. κάππαρη, ξαλμυρισμένη
- 2 κουτ. σούπας ψιλοκομμένος μαϊντανός
- 1 κουτ. γλυκού ξερή ρίγανη
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 5-6 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 3-4 κουτ. σούπας ξίδι
Διαδικασία
Μουλιάζουμε τα μαυρομάτικα σε μπόλικο νερό για 1 ώρα. Τα στραγγίζουμε και τα βράζουμε σε φρέσκο νερό για περίπου 30 λεπτά, σε μέτρια φωτιά, μέχρι να μαλακώσουν καλά, αλλά να μη διαλύονται. Τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς.
Τα ανακατεύουμε με όλα τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από το λάδι και το ξίδι. Σε ένα μπολάκι χτυπάμε με το πιρούνι το ελαιόλαδο με το ξίδι, περιχύνουμε το φαγητό και σερβίρουμε. Συνοδεύουμε με χωριάτικο ψωμί.