Επιμέλεια: Γαστρονόμος
Φωτογραφία: Text and Photography 2008 Murdoch Books
Αποθήκευση για αργότεραΤα μαυρομάτικα φασόλια ή lobhia λέγονται μερικές φορές και μαυρομάτικα μπιζέλια. Η γαιώδης γεύση των lobhia, σε συνδυασμό με τα μανιτάρια και τις ντομάτες, κάνει τη συνταγή αυτή ένα εξαιρετικό χορτοφαγικό κύριο πιάτο.
Υλικά
- 200 γρ. µαυροµάτικα φασόλια
- 400 γρ. ώριµες ντοµάτες ή 400 γρ. ντοµάτες κονκασέ σε κονσέρβα
- 120 ml λάδι
- 1 κουτ. γλυκού σπόροι κύµινου
- 1 ξυλάκι κανέλα 3 εκ.
- 150 γρ. κρεµµύδι, σε µέτρια καρέ
- 4 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκοµµένες
- 250 γρ. µανιτάρια της αρεσκείας µας, σκουπισµένα µε νοτισµένη πετσέτα και κοµµένα σε φέτες
- 2 κουτ. γλυκού κόλιανδρος, σε σκόνη
- 1 κουτ. γλυκού κύµινο, σε σκόνη
- 1/2 κουτ. γλυκού κουρκουµάς, σε σκόνη
- 1/4 κουτ. γλυκού πιπέρι καγιέν
- 2 κουτ. σούπας φύλλα κόλιανδρου ή µαϊντανού, ψιλοκοµµένα
- αλάτι
Διαδικασία
Βάζουµε τα µαυροµάτικα φασόλια σε µια µεγάλη κατσαρόλα µε 1 λίτρο νερό και αφήνουµε να πάρουν βράση. Σκεπάζουµε και σιγοβράζουµε για 2 λεπτά. Κατεβάζουµε το σκεύος από τη φωτιά και τα αφήνουµε για 1 ώρα.
Για να ξεφλουδίσουµε τις ώριµες ντοµάτες, χαράζουµε έναν σταυρό στη βάση κάθε ντοµάτας. Τις βουτάµε σε βραστό νερό για 20 δευτερόλεπτα, µετά τις στραγγίζουµε και αφαιρούµε τη φλούδα ξεκινώντας από τον σταυρό. Τις κόβουµε σε χοντρά κοµµάτια, αφαιρώντας τις καρδιές και τα σπόρια, και κρατώντας τον χυµό τους.
Βάζουµε ξανά τα µαυροµάτικα φασόλια στη φωτιά να πάρουν βράση, χαµηλώνουµε τη φωτιά και σιγοβράζουµε για 20-30 λεπτά ή µέχρι να µαλακώσουν. Στραγγίζουµε καλά.
Παράλληλα, ζεσταίνουµε το λάδι σε ένα βαθύ τηγάνι ή κατσαρόλα. Προσθέτουµε τους σπόρους κύµινου και την κανέλα, τα αφήνουµε να τσιτσιρίσουν για 10 δευτερόλεπτα και προσθέτουµε το κρεµµύδι και το σκόρδο. Ανακατεύουµε σε µέτρια φωτιά για 2-3 λεπτά ή µέχρι να µαλακώσουν και να αρχίσουν µόλις να ροδίζουν. Προσθέτουµε τα µανιτάρια σε φέτες και τσιγαρίζουµε για 2-3 λεπτά. Προσθέτουµε την ντοµάτα, τον τριµµένο κόλιανδρο, το κύµινο, τον κουρκουµά και το πιπέρι καγιέν. Σκεπάζουµε και µαγειρεύουµε σε χαµηλή φωτιά για 10 λεπτά. Ρίχνουµε το µείγµα µε τις ντοµάτες και τα µανιτάρια στα φασόλια και αλατίζουµε. Προσθέτουµε ανακατεύοντας τα φύλλα κόλιανδρου ή µαϊντανού και σιγοβράζουµε, χωρίς καπάκι, για 20 λεπτά.