Συνοδεύουμε με μια κομψή ρετσίνα από Σαββατιανό.
Υλικά
500 γρ. φασόλια μαυρομάτικα
1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 κουτ. γλυκού ντοματοπελτές, αραιωμένος σε 500 ml ζεστό νερό
1/3 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος
150 γρ. μπέικον, σε κυβάκια ή σε φέτες μέτρια κομμένες
1/2 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
100 ml ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Βάζουμε τα μαυρομάτικα σε μια μεγάλη κατσαρόλα με κρύο νερό τόσο ώστε να τα σκεπάζει κατά 5-6 εκ. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν, χωρίς όμως να λιώσουν. Τα στραγγίζουμε. Στην ίδια κατσαρόλα, άδεια πλέον, σοτάρουμε το μπέικον μέχρι να ροδίσει και να γίνει τραγανό. Το βγάζουμε σε ένα σκεύος. Στην ίδια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 2-3 λεπτά. Ρίχνουμε τα βρασμένα μαυρομάτικα, ανακατεύουμε να λαδωθούν καλά, πασπαλίζουμε με αλατοπίπερο και την πάπρικα και ρίχνουμε το νερό με τον πελτέ. Μαγειρεύουμε σε δυνατή φωτιά για 10-15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν καλά τα φασόλια και να δέσει η σάλτσα. Ρίχνουμε το μπέικον, ανακατεύουμε και αποσύρουμε. Πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό και σερβίρουμε.