Εύκολο αλλά ιδιαίτερο φαγητό, που συνοδεύεται ιδεωδώς με ένα αφράτο κουσκούς. Οι φετούλες λεμονιού με τη φλούδα τού δίνουν οξύτητα και φρεσκάδα. Μπορούμε, όμως, να καθαρίσουμε το λεμόνι από τη φλούδα και να χρησιμοποιήσουμε μόνο το εσωτερικό.
Υλικά
- 4 μπούτια κοτόπουλου, κομμένα στη μέση (στην κλείδωση)
- 350 γρ. ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 60 γρ. τζίντζερ φρέσκο, τριμμένο
- 1 κουτ. σούπας κουρκουμάς, σε σκόνη
- 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
- 10 ίνες κρόκου Κοζάνης, διαλυμένες σε 3 κουτ. σούπας ζεστό νερό για 30 λεπτά
- 150 γρ. ελιές πράσινες, χωρίς κουκούτσι, κομμένες στη μέση
- 1 λεμόνι με τη φλούδα, κομμένο σε λεπτές φέτες και μετά κάθε φέτα στα 4
- 1 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος
- 50 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κοτόπουλο για 8-10 λεπτά, μέχρι να ροδίσει. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, ρίχνουμε το κρεμμύδι, το τζίντζερ, τον κουρκουμά και το σκόρδο και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά. Προσθέτουμε τον κρόκο Κοζάνης και 200 ml νερό, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για 45-50 λεπτά, μέχρι να γίνει το κοτόπουλο. Αν χρειαστεί, κατά το μαγείρεμα προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό επιπλέον. Προσθέτουμε τις ελιές, το λεμόνι και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 1 λεπτό. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τον μαϊντανό και αλατοπίπερο.