Επιμέλεια: Γαστρονόμος
Φωτογραφία: Text and Photography 2008 Murdoch Books
Αποθήκευση για αργότεραΓαύρος αλιεύεται σε όλη τη Μεσόγειο, καθώς και στις ακτές της Γαλλίας και της Ισπανίας στον Ατλαντικό. Γι’ αυτό το απλό πιάτο θα χρειαστούμε πολύ φρέσκο ψάρι, με μόνη συνοδεία ίσως λίγο ψωμί για να «βουτήξουμε» στους χυμούς. Διατηρείται μέχρι και τρεις μέρες στο ψυγείο.
Υλικά
- 400 γρ. φρέσκος γαύρος
- 70 ml ελαιόλαδο
- 3 κουτ. σούπας χυµός λεµονιού
- 2 σκελίδες σκόρδου, κοπανισµένες
- 2 κουτ. σούπας ψιλοκοµµένα φύλλα µαϊντανού
- 2 κουτ. σούπας ψιλοκοµµένος βασιλικός
- 1 µικρή κόκκινη πιπεριά τσίλι, ξεσποριασµένη και ψιλοκοµµένη
- αλάτι, φρεσκοτριµµένο πιπέρι
Διαδικασία
Για να φιλετάρουµε τα ψάρια, κόβουµε κατά µήκος της σπονδυλικής στήλης µε ένα κοφτερό µαχαίρι και στη συνέχεια αφαιρούµε το κεφάλι τραβώντας το προς τα πάνω, ώστε να αφαιρεθούν µαζί µε το κεφάλι το κεντρικό κόκαλο και τα εντόσθια, αφήνοντας τα φιλέτα. Ξεπλένουµε και στεγνώνουµε µε απορροφητικό χαρτί.
Απλώνουµε σε ένα σκεύος τα φιλέτα σε µία στρώση. Αναµειγνύουµε τα υπόλοιπα υλικά µε λίγο αλατοπίπερο και περιχύνουµε µε το µείγµα τα ψάρια. Καλύπτουµε µε διαφανή µεµβράνη και αφήνουµε να µαριναριστούν στο ψυγείο για τουλάχιστον 3 ώρες.