Συνταγή πολυταξιδεμένη, την οποία συναντάμε τόσο στις κουζίνες της Υποσαχάριας Αφρικής όσο και της Βραζιλίας. «Piri piri» στα σουαχίλι σημαίνει «πιπέρι πιπέρι» και είναι μια μικρή, λεπτή κόκκινη καυτερή πιπερίτσα τσίλι που ευδοκιμεί στις περισσότερες αφρικανικές χώρες. Εκεί την ανακάλυψαν οι πορτογάλοι ταξιδευτές και την πήραν μαζί τους στις αποικίες τους στη Βραζιλία, όπου καθιερώθηκε στην τοπική κουζίνα.
Στην Ελλάδα τη βρίσκουμε αποξηραμένη σε καλά μπαχαράδικα, συνήθως με την ονομασία «πιπερίτσα μαλάουι».
Η συνταγή είναι πικάντικη, για γερούς ουρανίσκους, μειώνουμε όμως τη δοσολογία της πιπερίτσας, σύμφωνα με τα γούστα και τις αντοχές μας.
Υλικά
1 κιλό φιλέτο από μπούτι κοτόπουλου (το μέγεθος των φιλέτων από μπούτι που βρίσκουμε στην αγορά, σε δισκάκια, είναι το ιδανικό για τη συνταγή)
Για τη μαρινάδα πίρι πίρι
αλάτι
2 φύλλα δάφνης
10 πιπερίτσες μαλάουι ή απλές τσίλι, αποξηραμένες (ή όσες θέλουμε)
3 καυτερές πράσινες πιπερίτσες
1 1⁄2 κουτ. σούπας φύλλα από φρέσκια ρίγανη ή 2 κουτ. γλυκού ξερή
3 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες
1 κουτ. σούπας καπνιστή πάπρικα
1 κουτ. σούπας καστανή ζάχαρη
100 ml ελαιόλαδο
225 ml καλό ξίδι από κόκκινο κρασί (ο σεφ χρησιμοποιεί ξίδι jerez, το παλαιωμένο ισπανικό ξίδι, που βρίσκουμε σε deli και ενημερωμένες κάβες)
Διαδικασία
Μαρινάδα
Πολτοποιούμε στο μπλέντερ όλα τα υλικά για το μείγμα πίρι πίρι, φτιάχνοντας μια πυκνή πάστα.
Κοτόπουλο
Αλείφουμε τα φιλέτα με το μείγμα πίρι πίρι.
Τα βάζουμε σε μπολ και καλύπτουμε με μεμβράνη.
Αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ημέρα, να μαριναριστούν.
Οδηγίες για το πέρασμα στη σούβλα και το ψήσιμο.