Κείμενο: Γαστρονόμος
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΠεντανόστιμη σούπα μανιταριών ιδανική για το καθημερινό τραπέζι.
Υλικά
500 γρ. ποικιλία από φρέσκα μανιτάρια (λευκά, πορτομπέλο και, αν βρούμε, πορτσίνι κ.ά.)
50 γρ. αποξηραμένα πορτσίνι, μουλιασμένα σε 1 φλιτζ. τσαγιού ζεστό νερό για 15 ́
200 γρ. κάστανα (χαραγμένα στη βάση, βρασμένα για 30 ́ - 35 ́ και καθαρισμένα από τα φλούδια)
400 γρ. νερό
250 γρ. φρέσκο γάλα
1/3 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο, τριμμένο
1/3 κουτ. γλυκού κανέλα, σε σκόνη
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
1 κουτ. σούπας μαϊντανός, ψιλοκομμένος
Διαδικασία
Για να φτιάξουμε την μανιταρόσουπα αρχικά στραγγίζουμε τα μανιτάρια, κρατώντας το υγρό μέσα στο οποίο μούλιασαν, και τα ψιλοκόβουμε. Τα φρέσκα τα σκουπίζουμε με ένα βρεγμένο πανί και τα κόβουμε σε φετάκια.
Βάζουμε όλα τα μανιτάρια, το νερό, το γάλα, την κανέλα και το μοσχοκάρυδο σε μια κατσαρόλα. Βάζουμε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και, μόλις το υγρό πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά, καπακώνουμε και σιγοβράζουμε για 30 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν τα μανιτάρια.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, μεταφέρουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας μαζί με τα μισά κάστανα στο μπλέντερ ή στο μούλτι και τα πολτοποιούμε, μέχρι να προκύψει ένα όσο πιο λείο αποτέλεσμα γίνεται.
Ελέγχουμε το αλατοπίπερο και σερβίρουμε σε μικρά μπολ ή φλιτζάνια.
Κόβουμε τα υπόλοιπα κάστανα σε κομματάκια και γαρνίρουμε με αυτά και το μαϊντανό τη μανιταρόσουπα.