Κείμενο: Εύη Βουτσινά
Φωτογραφία: Shutterstock
Αποθήκευση για αργότεραΤα μανιτάρια ταιριάζουν τέλεια με το τυρί, για αυτή τη συνταγή μπορείτε να επιλέξετε χαλούμι, κεφαλογραβιέρα ή παρμεζάνα.
Υλικά
30 - 40 μέτρια άσπρα μανιτάρια
1 μεγάλο κρεμμύδι, σε μικρά καρέ
1 πακετάκι χαλούμι, ψιλοτριμμένο (ή κεφαλογραβιέρα Αμφιλοχίας ή μαστέλο Χίου)
4 κουτ. σούπας παρμεζάνα, ψιλοτριμμένη
1/2 φλιτζ. τσαγιού φυλλαράκια μαϊντανού, ψιλοκομμένα
1/2 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
τα φυλλαράκια από 1 ματσάκι μυρώνια, ψιλοκομμένα (σε ορισμένα σούπερ μάρκετ, μανάβικα και λαϊκές αγορές, ανάλογα με τη ζήτηση κάθε περιοχής και επίσης την ημέρα και την ώρα. Αν δεν βρούμε, βάζουμε λίγο μαϊντανό επιπλέον)
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
4 κουτ. σούπας τριμμένη φρυγανιά
Διαδικασία
Για να φτιάξουμε τα μανιτάρια ψητά, γεμιστά με χαλούμι, αρχικά σκουπίζουμε τα μανιτάρια με μια βρεγμένη πετσέτα. Αφαιρούμε τα «ποδαράκια» τους και τα ψιλοκόβουμε.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C.
Ζεσταίνουμε σε ένα βαθύ τηγάνι ή σε μια μέτρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις κατσαρόλα το λάδι και τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα ψιλοκομμένα ποδαράκια των μανιταριών μέχρι να μαραθούν. Τα αλατοπιπερώνουμε(το αλάτι με μέτρο, γιατί θα βάλουμε πολλά τυριά). Ρίχνουμε τα μυρωδικά, ανακατεύουμε και αποσύρουμε.
Προσθέτουμε το χαλούμι και όσο πιπεράκι μας αρέσει και ανακατεύουμε καλά.
Με ένα κουταλάκι γεμίζουμε με το μείγμα αυτό προσεκτικά τα μανιτάρια.
Ανακατεύουμε τη φρυγανιά με την παρμεζάνα και μ'ένα κουταλάκι καλύπτουμε με το μείγμα την επιφάνεια της γέμισης.
Αλείφουμε ελαφρώς με λάδι ένα ταψί που να χωράει τα μανιτάρια. Τα βάζουμε κοντά-κοντά στο ταψί, αλλά όχι κολλημένα, και τα ραντίζουμε με λίγο λάδι.
Ψήνουμε τα μανιτάρια για περίπου 20-30 λεπτά ή μέχρι να δείχνουν ψημένες οι κούπες των μανιταριών και να σχηματιστεί μια κρούστα στην επιφάνεια.