Κείμενο: Κλεομένης Ζουρνατζής
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΑπό την παράδοση των tapas προέρχονται αυτά τα γεμιστά μανιτάρια με το βουτυράτο ισπανικό τυρί manchego και το ρύζι, που σερβίρουν στην Ισπανία σε διάφορες παραλλαγές.
Υλικά
500 γρ. μανιτάρια λευκά (προτιμότερο μεγάλα - κόβουμε τα «ποδαράκια» και τα σκουπίζουμε καλά με νοτισμένη πετσέτα)
2 κρεμμύδια ξερά, τριμμένα
150 γρ. ρύζι αρμπόριο ή Καρολίνα
2 ντομάτες ώριμες, τριμμένες
1 μικρή μελιτζάνα μακρόστενη, καθαρισμένη, σε κυβάκια
200 γρ. μαντσέγκο, τριμμένο (ισπανικό κίτρινο ημίσκληρο τυρί από πρόβειο γάλα. Πήρε το όνομά του από την πόλη Μάντσα, την πατρίδα του Δον Κιχώτη - σε συγκεκριμένα deli, όπως το Degustation και το Provence Deli. Εναλλακτικά, βάζουμε πικάντικη γραβιέρα)
1 κουτ. γλυκού φυλλαράκια φρέσκου δεντρολίβανου, ψιλοκομμένα, ή 1/2 κουτ. γλυκού ξερό, κοπανισμένο
40 ml ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Για τα μανιτάρια γεμιστά, αλατίζουμε τα κυβάκια μελιτζάνας. Βράζουμε στο βραστήρα 500 ml νερό.
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 4 - 5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει.
Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε για 3 - 4 λεπτά, μέχρι να γυαλίσει. Ρίχνουμε τις ντομάτες και τη μελιτζάνα και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 7 - 8 λεπτά, μέχρι να εξατμιστούν τα περισσότερα υγρά.
Με μια κουτάλα της σούπας ρίχνουμε στο ρύζι δόσεις από το ζεστό νερό. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε, ανακατεύοντας τακτικά με ξύλινη κουτάλα, μέχρι το υγρό να απορροφηθεί από το ρύζι.
Συνεχίζουμε να ρίχνουμε δόσεις νερού όταν η προηγούμενη έχει απορροφηθεί. Η διαδικασία διαρκεί 20 - 25 λεπτά.
Το ρύζι πρέπει να γίνει μελάτο και χυλωμένο, με τους κόκκους του μαλακούς αλλά ελαφρώς αλ ντέντε.
Αποσύρουμε και προσθέτουμε το δεντρολίβανο, τα 2/3 του τυριού, αλάτι και πιπέρι.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C και λαδώνουμε ένα ταψί που ιδανικά να χωράει τα μανιτάρια σε μία στρώση.
Απλώνουμε τα μανιτάρια στο ταψί, γεμίζουμε με το μείγμα και πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί.
Ψήνουμε για 20 λεπτά, μέχρι να ψηθούν τα μανιτάρια και να λιώσει το τυρί.