Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΓια την 1η εβδομάδα του 2ου διαγωνισμού «Το συνταγολόγιο της τελευταίας στιγμής», η πρώτη συνταγή που προκρίθηκε είναι της Ιωάννα Βλάχου.
Υλικά
- 1 πακέτο (500 γρ.) μακαρόνια νούμερο 6 ή λαζάνια ή άλλα ζυμαρικά της αρεσκείας μας
- 2 μέτριες μελιτζάνες
- 4 φιλέτα αντζούγιας (από βάζο σε λάδι)
- 2 σκελίδες σκόρδου
- 2 κουτ. σούπας τοματοπολτός
- αλάτι και πιπέρι
- ρίγανη ξερή
- τριμμένο πεκορίνο ή γραβιέρα
- ψιλοκομμένος μαϊντανός, για το σερβίρισμα
Διαδικασία
Πλένουμε τις μελιτζάνες και τις σκουπίζουμε απαλά με μια πετσέτα για να στεγνώσουν. Με ένα μαχαίρι τρυπάμε την επιφάνεια κάθε μελιτζάνας σε μερικά σημεία, τις αλείφουμε ελαφρώς με λίγο ελαιόλαδο και τις τοποθετούμε σε ένα ταψάκι. Ψήνουμε τις μελιτζάνες σε δυνατό γκριλ, γυρίζοντάς τις ανά 5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Συνολικά ψήνουμε για 15-20 λεπτά. Όταν η φλούδα μαυρίσει, οι μελιτζάνες είναι έτοιμες. Κόβουμε τις ψημένες μελιτζάνες στη μέση· με ένα κουτάλι βγάζουμε τη σάρκα τους και την ψιλοκόβουμε.
Βράζουμε τα μακαρόνια σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου. Παράλληλα, ψιλοκόβουμε το σκόρδο και τις αντζούγιες και τα τηγανίζουμε σε λίγο ελαιόλαδο, σε χαμηλή φωτιά για 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε τις μελιτζάνες στην κατσαρόλα με το σκόρδο και τις αντζούγιες. Ύστερα προσθέτουμε τον τοματοπολτό και λίγο νερό και αφήνουμε την σάλτσα να σιγοβράσει για 5-10 λεπτά μέχρι να δέσει. Αλατοπιπερώνουμε τη σάλτσα και προσθέτουμε τη ρίγανη. Ανακατεύουμε με τα μακαρόνια και μοιράζουμε σε 4 πιάτα. Σερβίρουμε με το τριμμένο τυρί και τον μαϊντανό.