Τα πιο λαχταριστά μακαρόνια με κιμά γίνονται με σωστά σοταρισμένο κιμά, μυρωδάτα μπαχαρικά και λαχανικά αλλά και τις οδηγίες της Νένας Ισμυρνόγλου.
Υλικά
500 γρ. σπαγγέτι
500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο από ελιά ή σπάλα
2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, σε μικρά καρέ
1 κλωνάρι σέλερι, σε λεπτές φέτες
1 μεγάλο καρότο, κομμένο σε μικρούς κύβους
1 κονσέρβα ολόκληρα ντοματάκια (με τα υγρά τους), ψιλοκομμένα (όχι λιωμένα) στον πολυκόφτη
1 κουτ. σούπας πελτέ διαλυμένο σε 400 ml ζεστό νερό
2 δαφνόφυλλα
5 - 6 μπαχάρια + 5 κεδροκούκουτσα, χοντροκοπανισμένα ή τριμμένα
70 ml τσαγιού λευκό, ξηρό κρασί
τα φύλλα από 1/2 μάτσο μαϊντανού, ψιλοκομμένα
70 ml ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Για τα μακαρόνια με κιμά (Μπολονέζ) αρχικά ζεσταίνουμε σε ένα τηγάνι το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 1 λεπτό.
Ρίχνουμε το καρότο, το σέλερι και λίγο αλάτι και σοτάρουμε, ανακατεύοντας για περίπου 5 - 6 λεπτά ακόμα, μέχρι τα λαχανικά να γυαλίσουν και να γλυκάνουν.
Αποσύρουμε.
Βάζουμε μια φαρδιά κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και την αφήνουμε να κάψει για περίπου 30 δευτερόλεπτα με 1 λεπτό.
Βάζουμε τον κιμά στην καυτή κατσαρόλα και αρχίζουμε να τον «σπάμε» με μια κουτάλα προτού προλάβει να ψηθεί σε μεγάλα, ενιαία κομμάτια.
Ξεκινάμε το καβούρδισμα του κιμά, χωρίς να χαμηλώσουμε τη φωτιά και χωρίς να προσθέσουμε λάδι.
Συνεχίζουμε το ανακάτεμα για περίπου 4 - 5 λεπτά μέχρι όλος ο κιμάς να αλλάξει χρώμα, να γίνει σπυρωτός και να κοχλάσουν έντονα τα υγρά που συνεχίζει να βγάζει.
Προσθέτουμε τις δάφνες, τα μπαχάρια, τα κεδροκούκουτσα και αλάτι, περίπου 1 κοφτό κουτ. γλυκού και συνεχίζουμε το καβούρδισμα του κιμά για περίπου 3 - 4 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει καλά.
Τότε, σβήνουμε με το κρασί και ανακατεύουμε για περίπου 1 - 2 λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Προσθέτουμε τα σοταρισμένα λαχανικά με το λάδι τους στην κατσαρόλα με τον κιμά. Ανακατεύουμε καλά για περίπου 30 δευτερόλεπτα, ώστε να αναμειχθεί ο κιμάς με τα λαχανικά, να λαδωθεί καλά και να αρχίσει να «τσιτσιρίζει».
Προσθέτουμε αμέσως τα ψιλοκομμένα ντοματάκια και το νερό μέσα στο οποίο έχουμε διαλύσει προηγουμένως τον πελτέ.
Μόλις το υγρό κοχλάσει έντονα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σκεπάζουμε με το καπάκι. Μαγειρεύουμε για περίπου 25 - 30 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει καλά ο κιμάς και τα λαχανικά, να εξατμιστούν τα πολλά υγρά και να δέσει η σάλτσα.
Παράλληλα σε άφθονο, αλατισμένο νερό που κοχλάζει, βράζουμε τα σπαγγέτι σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Τα στραγγίζουμε και τα ανακατεύουμε στη σάλτσα με τον κιμά.