Το μυστικό της συνταγής κρύβεται στα συστατικά της μακαρονάδας, δηλαδή στο αλμυροπικάντικο τυρί και το χόρτινο κέιλ.
Υλικά
- 500 γρ. σπαγκέτι (μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και ολικής άλεσης)
- 6 κέιλ, καθαρισμένα και χοντροκομμένα (ή 400 γρ. σέσκουλα, καθαρισμένα και χοντροκομμένα). Πού θα βρούμε κέιλ;
- 150 γρ. τυρί Σαν Μιχάλη Σύρου, τριμμένο (σκληρό, αλμυροπικάντικο τυρί που φτιάχνεται από αγελαδινό γάλα και η γεύση του ακροβατεί ανάμεσα στη γραβιέρα και την παρμεζάνα. Το βρίσκουμε στα σούπερ μάρκετ Σκλαβενίτης και ΑΒ και σε επιλεγμένα παντοπωλεία. Εναλλακτικά, χρησιμοποιούμε παρμεζάνα)
- 2 σκελίδες σκόρδου (ή όσο σκόρδο θέλουμε), καθαρισμένες και ψιλοκομμένες
- 2 κουτ. γλυκού πιπέρι αλέπο (ή όσο καυτερό μάς αρέσει και αντέχουμε. Το πιπέρι αλέπο - ή χαλέπικο ή πιπέρι Μαράς ή πουλ πιμπέρ- προέρχεται από τη Συρία, είναι καυτερό και μοιάζει με το μπούκοβο, αλλά είναι καθαρισμένο από σπόρους και περιέχει μόνο τη σάρκα της κόκκινης καυτερής πιπεριάς, αποξηραμένη και τριμμένη. Θα το βρείτε με κάποιο από τα προαναφερθέντα ονόματα σε όλα τα μεγάλα μπαχαράδικα, π.χ. Ελιξίριον, Μανδραγόρας, Fotsi. Εναλλακτικά, χρησιμοποιούμε μπούκοβο - προτιμότερο πικάντικο)
- το ξύσμα από 2 λεμόνια, ακέρωτα και κατά προτίμηση βιολογικά
- ο χυμός από 1/2 λεμόνι
- 1 μάτσο σχοινόπρασο, ψιλοκομμένο (σε μεγάλα σούπερ μάρκετ) ή 4 κουτ. σούπας σχοινόπρασο ξερό (σε μπαχαράδικα) ή 2 - 3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
- 80 γρ. καρύδια, καβουρδισμένα σε τηγάνι χωρίς λιπαρή ουσία για 2 - 3 λεπτά και χοντροσπασμένα (προαιρετικά)
- 50 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το σκόρδο και το πιπέρι αλέπο για 1 - 2 λεπτά μέχρι να ροδίσουν. Προσθέτουμε το κέιλ και σοτάρουμε για 1 - 2 λεπτά ακόμη, κλείνουμε το καπάκι και μαγειρεύουμε για περίπου 3 - 4 λεπτά, έως ότου μαλακώσει και μαραθεί το χορταρικό. Αν βάλουμε σέσκουλα, χρειάζονται 2 - 3 λεπτά επιπλέον με ξεσκέπαστη κατσαρόλα.
Σε μια βαθιά κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει βράζουμε τα ζυμαρικά 2 λεπτά λιγότερο από το χρόνο που αναφέρεται στις οδηγίες της συσκευασίας και τα στραγγίζουμε (κρατώντας 1 φλιτζάνι από το νερό μέσα στο οποίο έβρασαν). Ρίχνουμε τα σπαγκέτι στην κατσαρόλα με το κέιλ και τα βράζουμε μαζί περίπου για 2 λεπτά, μέχρι να είναι έτοιμα τα μακαρόνια (αν χρειαστεί, προσθέτουμε ελάχιστο νερό από τα ζυμαρικά). Απομακρύνουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το χυμό και το ξύσμα λεμονιού, το σχοινόπρασο, αλάτι και πιπέρι. Πασπαλίζουμε με το τυρί και τα καρύδια (αν βάλουμε) και σερβίρουμε.
Στο ποτήρι μας Sauvignon Blanc, περασμένο από βαρέλι.