Μια απλή αλλά πεντανόστιμη σπαγκετάδα για να συνεχίσουμε χορτάτοι την εβδομάδα μας.
Υλικά
- 1 πακέτο μακαρόνια (προτιμότερο σπαγκέτι)
- 300 γρ. γαύρος μαρινάτος, στραγγισμένος (υπάρχει χύμα αλλά και σε βαζάκια σε μπακάλικα και σούπερ μάρκετ)
- 50 γρ. κάππαρη, ξαλμυρισμένη
- 100 γρ. λιαστές ντομάτες από βαζάκι, στραγγισμένες και ψιλοκομμένες
- 1 σκελίδα σκόρδου, λιωμένη (ή όσο σας αρέσει)
- 1 μικρή ξερή καυτερή πιπερίτσα (πεπεροτσίνο), ψιλοκομμένη (προαιρετικά)
- τα φυλλαράκια και τα τρυφερά κοτσάνια από 1/2 μάτσο μαϊντανό, ψιλοκομμένα
- 100 ml ελαιόλαδο
- 100 - 200 γρ. ξερή μυζήθρα, τριμμένη
- αλάτι (με προσοχή, γιατί η συνταγή έχει αρκετά αλμυρά υλικά)
- πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Βράζουμε τα μακαρόνια σε μπόλικο αλατισμένο νερό που κοχλάζει ακολουθώντας τις οδηγίες της συσκευασίας.
Τα σουρώνουμε και, μέχρι να στραγγίξουν καλά, ρίχνουμε στην κατσαρόλα 50 ml από το μετρημένο ελαιόλαδο και σοτάρουμε το σκόρδο και την καυτερή πιπεριά (αν βάλουμε) για 20 δευτερόλεπτα.
Ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα τα μακαρόνια και ανακατεύουμε για άλλα 30 δευτερόλεπτα. Απομακρύνουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε την κάππαρη, τη λιαστή ντομάτα και το μαϊντανό και ανακατεύουμε. Τέλος, προσθέτουμε και το γαύρο και ανακατεύουμε απαλά να μη λιώσει. Περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνουμε. Σερβίρουμε σε πιάτα και πασπαλίζουμε με το τυρί.
Στο ποτήρι: Ένα αλμυρό και γευστικό πιάτο αναζητάει ένα δυνατό, πολύ ξηρό και με υψηλή οξύτητα κρασί για να τα βγάλει πέρα. Ένα Ασύρτικο. Εναλλακτικά, μια ρετσίνα που έχει μάθει να αντεπεξέρχεται στις αλμυρές δυσκολίες.
Συμβουλή
- Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τη λιαστή ντομάτα με 300 γρ. φρέσκια ντομάτα κομμένη σε κυβάκια, στον καιρό της.