Κείμενο: Ντίνα Νικολάου
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΜια διαφορετική μακαρονάδα θαλασσινών από τις συνηθισμένες, που θα αφήσει έκπληκτους τους καλεσμένους σας, από την υπέροχη γεύση της και τη μοναδική εμφάνιση της.
Υλικά
500 γρ. ταλιατέλες με μελάνι σουπιάς (σε μεγάλα σούπερ μάρκετ - ή άλλα ζυμαρικά, αν δεν βρούμε)
6 μεγάλες γαρίδες, φρέσκες ή κατεψυγμένες (τις καθαρίζουμε από κελύφη και εντεράκια, αλλά κρατάμε κεφάλια και ουρές για τη νοστιμιά)
300 γρ. καλαμαράκια, φρέσκα ή κατεψυγμένα, καθαρισμένα και λεπτοκομμένα
τα πλοκάμια από 1 μικρό χταπόδι (περίπου 1 κιλό), σε πολύ λεπτές φέτες (για να το κόψουμε εύκολα, το βάζουμε για λίγη ώρα στην κατάψυξη να σφίξει ή, αν είναι κατεψυγμένο, το κόβουμε προτού αποψυχθεί εντελώς)
7 - 8 μύδια, καθαρισμένα
7 - 8 κυδώνια, καθαρισμένα
7 - 8 γυαλιστερές, καθαρισμένες
1 ξερό κρεμμύδι, σε ψιλά καρέ
1 σκελίδα σκόρδου, λιωμένη
αλάτι, πράσινο πιπέρι, φρεσκοτριμμένο
2 κουτ. σούπας μουστάρδα της αρεσκείας μας
40 ml ούζο
1/2 φλιτζ. τσαγιού φύλλα μαϊντανού, ψιλοκομμένα
ξύσμα από 2 ακέρωτα λεμόνια
ο χυμός από 1 λεμόνι
80 ml ελαιόλαδο
Διαδικασία
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για περίπου 10 λεπτά (προσθέτοντας αν χρειαστεί ελάχιστο νερό).
Προσθέτουμε τις γαρίδες και σοτάρουμε για 3 - 4 λεπτά ή μέχρι να γίνουν, χωρίς όμως να στεγνώσουν.
Μεταφέρουμε τα υλικά σε ένα μπολ.
Στην ίδια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το υπόλοιπο λάδι σε πολύ δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τις λεπτές φέτες από το χταπόδι και το καλαμάρι μόλις για 1 λεπτό! Θέλουμε να ροδίσουν γρήγορα χωρίς να προλάβουν να βγάλουν τα υγρά τους. Δεν τα μαγειρεύουμε περισσότερο - τα θέλουμε κρουστά, «ζωντανά».
Τα μεταφέρουμε στο μπολ με τα άλλα υλικά.
Βάζουμε την ίδια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, ρίχνουμε τα οστρακοειδή, το σκόρδο, το ούζο, το λεμόνι και 100 ml νερό, σκεπάζουμε και τα αχνίζουμε όλα μαζί για 5 λεπτά ίσα να ανοίξουν. Όσα δεν ανοίξουν τα πετάμε.
Σουρώνουμε το ζουμί για να απομακρύνουμε τυχόν χώματα και το κρατάμε στην άκρη.
Τα όστρακα, αν θέλουμε τα καθαρίζουμε (από τις ακαθαρσίες που έχουν στο εσωτερικό τους), αλλιώς τα κρατάμε μέσα στο όστρακο (για ομορφιά).
Στο μεταξύ, βράζουμε τα ζυμαρικά για 2 - 3 λεπτά λιγότερο από ό,τι λένε οι οδηγίες της συσκευασίας.
Τα σουρώνουμε, τα επαναφέρουμε στην κατσαρόλα και προσθέτουμε όλα τα θαλασσινά με τα υγρά που άφησαν στο πιάτο, το ζουμί που κρατήσαμε στην άκρη, τη μουστάρδα, το μαϊντανό, το ξύσμα και αλατοπίπερο.
Ζεσταίνουμε τη μακαρονάδα για 1 - 2 λεπτά σε μέτρια φωτιά, να αναμειχθούν οι γεύσεις. Τη σερβίρουμε ζεστή.