Επιμέλεια: Γαστρονόμος
Φωτογραφία: Text and Photography 2008 Murdoch Books
Αποθήκευση για αργότεραΤο κοθίδο (cocido) µπορεί να περιέχει οποιοδήποτε κρέας έχουµε διαθέσιµο και ρεβίθια. Απαιτεί πολλά υλικά και αρκετή ώρα, αλλά το τελικό αποτέλεσµα αποζηµιώνει.
Υλικά
- 250 γρ. ρεβίθια (µουλιασµένα αποβραδίς)
- 1 κοτόπουλο, περίπου 1 κιλό, δεµένο µε σπάγκο στα πόδια και στα φτερά
- 1 ενιαίο κοµµάτι από µοσχαρίσιο στήθος, περίπου 500 γρ.
- 1 ενιαίο κοµµάτι µπέικον, 250 γρ.
- 1 χοιρινό ποδαράκι, πολύ καλά πλυµµένο
- 200 γρ. λουκάνικο τσορίθο ή ελληνικό λουκάνικο πικάντικο, π.χ. µε πάπρικα (προαιρετικά)
- 1 ξερό κρεµµύδι, µε καρφωµένα 2 γαρίφαλα
- 1 φύλλο δάφνης
- 250 γρ. πράσινα φρέσκα ή κτψ φασολάκια, καθαρισµένα, κοµµένα κατά µήκος
- 250 γρ. λάχανο, χοντροκοµµένο
- 300 γρ. σέσκουλα, πλυµένα καλά, χωρίς βλαστούς, µόνο τα φύλλα
- 8 µικρές πατάτες, ξεφλουδισµένες
- 3 πράσα, µόνο το λευκό τµήµα, κοµµένα σε κοµµάτια των 10 εκ.
- 1/4 κουτ. γλυκού ίνες κρόκου (σαφράν)
- 500 γρ. νουντλς βερµιτσέλλι (σε µεγάλα σούπερ µάρκετ και σε καταστήµατα µε ασιατικά τρόφιµα)
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριµµένο
Διαδικασία
∆ένουµε σφιχτά τα ρεβίθια σε τουλπάνι.
Βάζουµε 3 λίτρα νερό σε µια πολύ µεγάλη και βαθιά κατσαρόλα. Προσθέτουµε το κοτόπουλο, το µοσχάρι και το µπέικον και αφήνουµε να πάρουν βράση. Προσθέτουµε τα ρεβίθια, το χοιρινό ποδαράκι και το λουκάνικο, αφήνουµε να πάρει πάλι βράση και ρίχνουµε το κρεµµύδι, τη δάφνη, αλάτι και πιπέρι. Βράζουµε σε πολύ χαµηλή φωτιά µε την κατσαρόλα µισοκαπακωµένη, για 1½-2 ώρες (ξαφρίζουµε κάθε τόσο, εάν χρειάζεται) ή µέχρι να µαλακώσουν τα κρέατα. ∆εν πειράζει αν το λουκάνικο και το µπέικον παραβράσουν. Οι Ισπανοί τα χρησιµοποιούν κυρίως για να δώσουν γεύση.
∆ένουµε χαλαρά τα φασολάκια σε ένα τουλπάνι. Σε άλλη κατσαρόλα ρίχνουµε 1 λίτρο νερό, το λάχανο, τα σέσκουλα, τις πατάτες, τα πράσα, τον κρόκο και 1 κουτ. γλυκού αλάτι και σιγοβράζουµε για 20 λεπτά. Προσθέτουµε τα φασολάκια και βράζουµε για άλλα 10 λεπτά σε χαµηλή φωτιά.
Στραγγίζουµε τα κρέατα και τα λαχανικά και βάζουµε τα υγρά τους µαζί σε µια µεγάλη κατσαρόλα. Τη βάζουµε να πάρει βράση, αλατίζουµε και ρίχνουµε τα νουντλς. Βράζουµε σύµφωνα µε τις οδηγίες της συσκευασίας και κρατάµε το υγρό όπου έβρασαν τα νουντλς.
Λύνουµε από το τουλπάνι τα ρεβίθια και τα στοιβάζουµε στη µέση µιας µεγάλης πιατέλας. Πετάµε τις φέτες µπέικον και κόβουµε σε φέτες τα κρέατα και τα λουκάνικα. Τα βάζουµε σε οµάδες γύρω από τα ρεβίθια στη µία µεριά της πιατέλας. Από την άλλη µεριά, απλώνουµε τα λαχανικά σε οµάδες. Με µια κουτάλα περιχύνουµε µε λίγο από το ζουµί του ζυµαρικού το κρέας. Βάζουµε τα ζυµαρικά µε το ζουµί σε µια γαβάθα και σερβίρουµε αµέσως. Παραδοσιακά, τα δύο πιάτα σερβίρονται µαζί, αλλά τα νουντλς τρώγονται πρώτα.