Κείμενο: Γαστρονόμος
Υλικά
- 500 γρ. λόµπες (ξερά φασόλια χάντρες) ή μικρά λευκά φασόλια, µουλιασµένα αποβραδίς (ή κατεψυγµένες χάντρες)
- 700 γρ. κρεµµυδάκια του στιφάδου, καθαρισµένα (αν τα ζεµατίσουµε 1 - 2 λεπτά, καθαρίζονται πιο εύκολα) ή ξερά κρεμμύδια σε φέτες
- 8 σκελίδες σκόρδου ολόκληρες (ή όσο θέλουµε)
- 2 - 3 κουτ. σούπας ξίδι
- 1 δάφνη
- 2 κουτ. σούπας ντοµατοπελτές, διαλυµένος σε λίγο νερό
- 150 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι, ψιλοκοµµένος µαϊντανός για το γαρνίρισµα
Διαδικασία
Βάζουµε τα φασόλια σε κατσαρόλα µε µπόλικο νερό ώστε να τα σκεπάζει και τα αφήνουµε να βράσουν για περίπου 20 λεπτά, από τη στιγµή που θα κοχλάσει το υγρό. Τα σουρώνουµε, τα ξαναβάζουµε στην κατσαρόλα µαζί µε όλα τα υλικά.
Προσθέτουµε νερό µόλις να τα σκεπάζει και τα βάζουµε να µαγειρευτούν. Όταν κοχλάσει, χαµηλώνουµε τη φωτιά για να σιγοβράσουν για περίπου 30 λεπτά ή µέχρι να µαλακώσουν τα φασόλια. Παρακολουθούµε κάθε τόσο µήπως χρειαστεί να προσθέσουµε λίγο νεράκι. Όταν είναι έτοιµο, πρέπει να µείνει µε τη σάλτσα του.
Δοκιµάζουµε το αλάτι µήπως χρειάζεται να συµπληρώσουµε. Πασπαλίζουµε µε µαϊντανό και σερβίρουμε.
Στο ποτήρι μας Αγιωργίτικο, Merlot ή ένα Βιδιανό χαρμάνι.