Η συνταγή έχει δεκάδες παραλλαγές. Κοινός παρονομαστής η χρήση κρεμμυδιού, σέλερι και πιπεριών στο αρχικό σοτάρισμα και το αλεύρι, το οποίο καβουρδίζουμε και δίνει πυκνή υφή στη σάλτσα. Μπορούμε να βάλουμε περισσότερο νερό και να γίνει σαν σούπα.
Υλικά
500 γρ. λουκάνικα με πάπρικα, σε κομμάτια-μπουκιές
500 γρ. φιλέτο από στήθος γαλοπούλας ή κοτόπουλου
70 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κρεμμύδι ξερό, σε ψιλά καρέ
1/4 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος
2 κλωνάρια σέλερι, ψιλοκομμένα
3 φρέσκα κρεμμυδάκια, σε ροδέλες
2 πιπεριές Φλωρίνης + 2 πιπεριές κέρατο, σε ψιλά καρέ
4 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
1 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή
1/2 κουτ. γλυκού θυμάρι ξερό
1/2 κουτ. γλυκού πιπέρι καγιέν (ή άλλο καυτερό κοκκινοπίπερο)
1 κουτ. γλυκού πάπρικα καυτερή (ή όση θέλουμε)
1 κουτ. γλυκού πάπρικα καπνιστή
100 ml ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Για να φτιάξουμε λουιζιάνικο gumbo, σε μια μεγάλη κατσαρόλα σοτάρουμε τα λουκάνικα χωρίς λάδι για περίπου 5 λεπτά, να βγάλουν το λίπος τους.
Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα, πετάμε το λίπος και ρίχνουμε το μισό λάδι και τα κομμάτια του πουλερικού.
Σοτάρουμε για 5 λεπτά μέχρι να ροδίσουν και τα βγάζουμε σε ένα πιάτο.
Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το υπόλοιπο λάδι και το αλεύρι και ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 10 λεπτά ή μέχρι να πάρει σκούρο καφέ χρώμα.
Προσθέτουμε τα λαχανικά, τα μυρωδικά και τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε για 10 - 12 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά.
Προσθέτουμε τα λουκάνικα και 700 ml νερό και ανακατεύουμε.
Μαγειρεύουμε με σκεπασμένη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας τακτικά, για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να προκύψει ένα φαγητό με μπόλικο ζουμί (όχι πολύ δεμένη σάλτσα). Αν το θέλουμε πιο πολύ σαν σάλτσα, το βράζουμε λίγα λεπτά επιπλέον.
Ρίχνουμε τη γαλοπούλα, μαγειρεύουμε για άλλα 5 λεπτά και σερβίρουμε (με πιλάφι, με ψωμί, ό,τι θέλουμε).