Κείμενο: Ντίνα Νικολάου
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΚλασικό ανατολίτικο μπιφτέκι, στρωμένο στο ταψί, είναι το «καφτά». Το συναντάμε με παραλλαγές στο Λίβανο, στην Ινδία, την Τουρκία, στο Ιράν και το Πακιστάν.
Υλικά
800 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος (προτιμότερο από σπάλα), περασμένος δύο φορές από τη μηχανή του κιμά
6 μέτρια ξερά κρεμμύδια, καθαρισμένα (τα 3 πολτοποιημένα στο μούλτι και τα άλλα 3 κομμένα σε λεπτές ροδέλες)
τα φύλλα από 1/3 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένα
τα φύλλα από 1/2 ματσάκι δυόσμο, ψιλοκομμένα, ή 1 κουταλιά δυόσμος ξερός, κοπανισμένος
250 γρ. ολόκληρα ντοματάκια (από κονσέρβα), ψιλοκομμένα, με το χυμό τους
4 μεγάλες πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε λεπτές ροδέλες
100 ml ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Μυστικά
Το καλοκαίρι, αντί για ντομάτες κονσέρβας, βάζουμε ροδέλες φρέσκιας ντομάτας
Διαδικασία
Σε αντικολλητικό τηγάνι τηγανίζουμε ελαφρώς τις πατάτες (σε δόσεις) στα 70 ml από το ελαιόλαδο, ίσα να ροδίσουν και να μισομαλακώσουν
Τις βγάζουμε με τρυπητή σπάτουλα σε πιάτο στρωμένο με χαρτί να στραγγίξουν από το περιττό λάδι.
Αλατοπιπερώνουμε και τις κρατάμε στην άκρη.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C.
Σε ένα μπολ βάζουμε τον κιμά μαζί με τα πολτοποιημένα κρεμμύδια, το μαϊντανό και το δυόσμο.
Αλατοπιπερώνουμε και ζυμώνουμε καλά το μείγμα.
Παίρνουμε ένα μέτριο παραλληλόγραμμο ταψί ή πυρέξ, το λαδώνουμε ελαφρώς και στρώνουμε σε όλη την επιφάνειά του ομοιόμορφα το μείγμα του κιμά, φτιάχνοντας ένα ενιαίο μπιφτέκι.
Ψήνουμε το μπιφτέκι στο φούρνο για περίπου 20 λεπτά, το βγάζουμε από το φούρνο και από πάνω στρώνουμε τις ροδέλες πατάτας, τις ροδέλες κρεμμυδιών, τις ψιλοκομμένες ντομάτες και περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
Συνεχίζουμε το ψήσιμο στο φούρνο για ακόμη 20 λεπτά, μέχρι να γίνει το φαγητό και να ροδίσει.
Το βγάζουμε από το φούρνο ,το αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς και το κόβουμε σε κομμάτια.
Συνοδεύουμε το λιβανέζικο καφτά με γιαούρτι, πασπαλισμένο με πάπρικα