Κείμενο: Αστέριος Κουστούδης
Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης
Αποθήκευση για αργότεραΈνα απλό φαγητό αποκτά ολότελα διαφορετικό χαρακτήρα χάρη στο σύγλινο, στο πορτοκάλι και στα μπαχαρικά.
Υλικά
1 μέτριο λάχανο, λεπτοκομμένο
80 γρ. σύγλινο Μάνης, σε λεπτές φέτες
1 κρεμμύδι λευκό, σε λεπτές ροδέλες
1/2 πράσο, σε λεπτές ροδέλες
1 καρότο, σε λεπτές φέτες
1/4 κουτ. γλυκού μπούκοβο
600-700 ml σπιτικός ζωμός λαχανικών, ζεστός ή νερό
2 φύλλα δάφνης
φύλλα από 2-3 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι (ή 1 κ.γ. ξερό)
200 γρ. ρύζι γλασέ
1/4 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
χυμός από 1/2 λεμόνι
1/4 κουτ. γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού
2 κουτ. σούπας ψιλοκομμένος μαϊντανός
1 κουτ. σούπας ψιλοκομμένος άνηθος
100 ml ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Σε μια βαθιά κατσαρόλα σοτάρουμε το σύγλινο σε 1/2 κουτ. του γλυκού ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά για 1 λεπτό, μέχρι να βγάλει το άρωμά του. Το βγάζουμε, προσθέτουμε το υπόλοιπο λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι με το πράσο και το καρότο για 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε το λάχανο, το μπούκοβο και αλατοπίπερο και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά. Ρίχνουμε τα 2/3 του ζωμού λαχανικών, τη δάφνη και το θυμάρι και σιγοβράζουμε με κλειστό καπάκι για 10-15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το λάχανο. Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε λίγο ακόμη ζεστό ζωμό και βράζουμε για 10-15 λεπτά ή μέχρι να γίνει το ρύζι. Αν χρειαστεί, συμπληρώνουμε με λίγο ακόμη ζωμό. Τέλος, ρίχνουμε την πάπρικα, το σύγλινο, τον χυμό λεμονιού και το ξύσμα πορτοκαλιού. Ανακατεύουμε, σκεπάζουμε την κατσαρόλα, αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε κατά μέρος για 10 λεπτά. Πασπαλίζουμε με μαϊντανό και άνηθο και σερβίρουμε.
ΤΙ ΠΙΝΟΥΜΕ: Ένα κρητικό Δαφνί ή ένα Λημνιό Χαλκιδικής.