Φωτογραφία: Shutterstock
Αποθήκευση για αργότεραΤα μυστικά για τους καλύτερους λαδερούς λαχανοντολμάδες είναι το άφθονο ξερό κρεμμύδι, τα μπόλικα μυρωδικά και ένα εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.
Υλικά
1 αφράτο μέτριο λάχανο
χυμός από 2 λεμόνια
αλάτι
80 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
λίγη πάπρικα γλυκιά ή καυτερή
Γέμιση
300 γρ. ρύζι (Καρολίνα, νυχάκι κ.λπ.), πλυμένο και στραγγισμένο
7 μεγάλα ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
τα φύλλα από 1/2 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένα
τα φύλλα από 1/2 ματσάκι δυόσμου, ψιλοκομμένα
τα φύλλα από 1/2 ματσάκι άνηθου, ψιλοκομμένα
2/3 φλιτζ. τσαγιού μαύρες σταφίδες
1 φλιτζ. τσαγιού κουκουνάρια, καβουρδισμένα
100 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Αφαιρούμε τα σκληρά εξωτερικά φύλλα του λάχανου και με ένα μυτερό μαχαίρι κόβουμε το κοτσάνι κυκλικά, σε βάθος, και το αφαιρούμε.
Βάζουμε να βράσει άφθονο νερό σε μεγάλη κατσαρόλα και, όταν κοχλάσει, ρίχνουμε το λάχανο, το χυμό λεμονιού και 1½ κουτ. σούπας αλάτι. Το αφήνουμε να βράσει για περίπου 10 – 15 λεπτά (αναλόγως του πόσο τρυφερό είναι το λάχανο), ώσπου τα φύλλα του να μαλακώσουν και να γίνουν εύκαμπτα για να μπορούμε να τα τυλίξουμε.
Μεταφέρουμε το λάχανο σε ένα ταψάκι και, όταν κρυώσει, ξεχωρίζουμε τα φύλλα του ένα-ένα. Κρατάμε στην άκρη τα χοντρά εξωτερικά φύλλα. Αφαιρούμε τα κοτσάνια που μπορεί να έχουν και τα στρώνουμε στον πάτο μιας μεγάλης κατσαρόλας.
Γέμιση
Σε μια μέτρια κατσαρόλα βάζουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, λίγο αλάτι και 300 ml νερό και τα αφήνουμε να βράσουν για 15 – 20 λεπτά τουλάχιστον, σε μέτρια φωτιά, με σκεπασμένη την κατσαρόλα, ώσπου το κρεμμύδι να μαλακώσει.
Ρίχνουμε άλλο 1 νεροπότηρο νερό, το ελαιόλαδο, το ρύζι, τα μυρωδικά και αλατοπίπερο και ανακατεύουμε. Αποσύρουμε αμέσως το σκεύος από τη φωτιά και το αφήνουμε κατά μέρος, σκεπασμένο, για να κρυώσει το μείγμα και να απορροφήσει τα υγρά του. Τότε, προσθέτουμε τις σταφίδες και τα κουκουνάρια και ανακατεύουμε.
Λαχανοντολμάδες
Απλώνουμε ένα κομμάτι από φύλλο λάχανου σε ένα ξύλο κοπής, βάζουμε στη μία άκρη του 1 κουτ. σούπας από το μείγμα της γέμισης και τυλίγουμε σε ρολάκι, γυρίζοντας τις άκρες προς τα μέσα για να μην αδειάσει η γέμιση. Προσέχουμε να μη σφίξουμε πολύ το ρολάκι, γιατί το ρύζι θα διογκωθεί στο μαγείρεμα και μπορεί να σκίσει το φύλλο. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα υλικά και τοποθετούμε τα ντολμαδάκια σε σειρές (χωρίς να τα στριμώξουμε) στην κατσαρόλα όπου έχουμε στρώσει τα φύλλα του λάχανου.
Περιχύνουμε τις σειρές με το χυμό, τα 80 ml ελαιόλαδο και 1 νεροπότηρο βραστό νερό. Καλύπτουμε τους ντολμάδες με ένα πιάτο -γυρισμένο ανάποδα-, για να τους συγκρατεί στη θέση τους ώστε να μην ανοίξουν κατά το βράσιμο, και βάζουμε την κατσαρόλα στο μάτι της κουζίνας. Ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι το υγρό να κοχλάσει, για 1 – 2 λεπτά, περιχύνουμε το πιάτο με άλλο ένα νεροπότηρο ζεστό νερό και χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο.
Μαγειρεύουμε με σκεπασμένη κατσαρόλα, μέχρι να μη φαίνεται καθόλου νερό πάνω στο πιάτο (ο χρόνος ποικίλλει ανάλογα με το μέγεθος της κατσαρόλας και επομένως με τις στρώσεις ντολμάδων που χωράει). Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και την αφήνουμε κατά μέρος για 1 ώρα, τουλάχιστον, πριν σερβίρουμε τους ντολμάδες.
Πασπαλίζουμε με λίγη πάπρικα και σερβίρουμε.