Φωτογραφία: Αλέξανδρος Αντωνιάδης
Αποθήκευση για αργότεραΈνα μυρωδάτο, πικάντικο λαχανόρυζο με σταφίδες και μπαχαρικά -κανέλα, γαρίφαλο, μπαχάρι, μπούκοβο-, ό,τι πρέπει για το καθημερινό τραπέζι.
Λίνα Φουρνιστάκη
Υλικά
1 λάχανο μικρό, χοντροκομμένο
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1/2 φλιτζ. τσαγιού σταφίδες μαύρες
1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
1 ντοματάκι κονσέρβας, πολτοποιημένο
1 μέτριο καρότο, χοντροτριμμένο
70 ml ξηρό, κόκκινο κρασί
2 κόκκοι μπαχάρι, κοπανισμένοι
1/3 κουτ. γλυκού γαρίφαλο, σε σκόνη
1/4 κουτ. γλυκού κανέλα, σε σκόνη
2 κουτ. σούπας κουκουνάρια
300 γρ. ρύζι Καρολίνα
1/2 κουτ. γλυκού μπούκοβο καυτερό
80 ml ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Για να φτιάξουμε το λαχανόρυζο με μπαχαρικά, σταφίδες και κουκουνάρι, ξεκινάμε αρχικά σε μια κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει βράζουμε το λάχανο για 5 λεπτά, να μαλακώσει λίγο. Το στραγγίζουμε.
Ζεσταίνουμε τα 60 ml από το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι με το καρότο, το σκόρδο, το ρύζι και τα μπαχαρικά για περίπου 4-5 λεπτά.
Προσθέτουμε το λάχανο, ανακατεύουμε 1-2 φορές, ρίχνουμε το κρασί, αφήνουμε 2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε την ντομάτα, τις σταφίδες, το κουκουνάρι, αλατοπίπερο και 600 ml ζεστό νερό.
Μαγειρεύουμε για 18-20 λεπτά, μέχρι να γίνει το ρύζι. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε κατά το μαγείρεμα νερό. αποσύρουμε. Σερβίρουμε με το υπόλοιπο λάδι ωμό.