Συνταγή: Εύη Βουτσινά
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΗ κανονική συνταγή απαιτεί η ποσότητα του κρέατος να είναι ανάλογη µε τους... συµποσιαστές του τα χορταρικά.
Υλικά
- 2 αρνίσια μπουτάκια γάλακτος, βάρους περίπου 3 κιλών συνολικά, κομμένα σε μέτρια κομμάτια - μερίδες
- 3 - 3½ κιλά χόρτα της εποχής (υπολογίζουμε περίπου 500 γρ. σπανάκι, 2 μάτσα λάπαθα, 3 μάτσα σέσκουλα, 3 ματσάκια καυκαλήθρες, 2 ματσάκια τσουκνίδες, 2 ματσάκια μυρώνια, 2 μεγάλα μάτσα φρέσκα κρεμμυδάκια και, αν βρούμε, 2 μεγάλα μάτσα φρέσκα σκορδάκια - εννοείται πως, αν δεν βρούμε κάποιο από τα παραπάνω χόρτα και μυρωδικά, το αντικαθιστούμε με κάποιο από τα υπόλοιπα. Εναλλακτικά, χρησιμοποιούμε μόνο σπανάκι)
- 500 γρ. φρέσκα άσπρα μανιτάρια, κομμένα στη μέση ή στα τέσσερα, αν είναι μεγάλα
- 1/3 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
- 4 - 5 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
- χυμός από 2 λεμόνια
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Πλένουμε και σκουπίζουμε καλά το κρέας.
Καθαρίζουμε τα χόρτα, τα κόβουμε σε μέτρια κομμάτια και τα πλένουμε πολύ καλά. Χωρίς να τα στραγγίξουμε, δηλαδή με τα υπολείμματα του νερού που τα ξεπλύναμε, τα ρίχνουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα μαζί με τα κομμένα μανιτάρια. Κλείνουμε την κατσαρόλα με το καπάκι της και ζεσταίνουμε τα υλικά σε μέτρια φωτιά· στα νερά των χορταρικών και στα υγρά που θα βγάλουν τα μανιτάρια, αχνίζουμε τα υλικά για 10 - 12 λεπτά ή μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά. Μεταφέρουμε τα υλικά της κατσαρόλας σε ένα μεγάλο ταψί, τα περιχύνουμε με το μισό ελαιόλαδο και τα πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι.
Βάζουμε τα κομμάτια του αρνιού πάνω στα υλικά του ταψιού, πασπαλίζουμε και αυτά με αλάτι και πιπέρι, σκορπίζουμε τα κομματάκια σκόρδου και περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C. Ψήνουμε το φαγητό στο μεσαίο ράφι για 1 ώρα. Το περιχύνουμε με το χυμό λεμονιού (όχι από την αρχή του ψησίματος, για να μη σκληρύνει το κρέας) και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλη 1 ώρα περίπου ή μέχρι να μαλακώσει καλά το κρέας.