Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΦίνο καλοκαιρινό λαδερό αυτοί οι κολοκυθοανθοί με φρέσκα μανιτάρια. Για να ενισχύσουμε τη γεύση του φαγητού, προσθέτουμε 30 γρ. ξερές κανθαρέλες ή άλλα άγρια μανιτάρια του δάσους.
Δημήτρης Δημητριάδης
Υλικά
500 γρ. φρέσκες κανθαρέλες (ή πλευρώτους μαζί με 30 γρ. ξερές κανθαρέλες ή άλλα ξερά άγρια μανιτάρια, μουλιασμένα σε νερό για 30 λεπτά και στραγγισμένα)
8 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 κιλό κολοκυθοανθοί (τους παραγγέλνουμε στον μανάβη μας)
200 ml λευκό, ξηρό κρασί
300 ml ζωμός κοτόπουλου ή νερό
1/2 μάτσο άνηθος, ψιλοκομμένος
150 ml ελαιόλαδο
αλάτι, κόκκινο καυτερό πιπέρι
Διαδικασία
Για να φτιάξουμε λαδερούς κολοκυθοανθούς με φρέσκα μανιτάρια πρώτα καθαρίζουμε τις κανθαρέλες.
Με ένα μαχαιράκι ξύνουμε την άκρη του «κοτσανιού» κάθε μανιταριού, για να απομακρύνουμε το ξερό χώμα, και στη συνέχεια βουτάμε τα μανιτάρια 2-3 φορές σε άφθονο κρύο νερό, για να απο-μακρύνουμε το χώμα από τις πτυχώσεις τους.
Τα σκουπίζουμε αμέσως και τα αφήνουμε σε πετσέτα.
Σε μια φαρδιά κατσαρόλα σοτά- ρουμε στο μισό λάδι όλα τα κρεμμύδια για 2 λεπτά σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε τους κολοκυθοανθούς, ανακατεύουμε μια δυο φορές να λαδωθούν καλά και σβήνουμε με το κρασί.
Αφήνουμε για 2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε τον ζωμό.
Αφήνουμε να πάρει μία βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 25 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν καλά τα υλικά.
Παράλληλα, ζεσταίνουμε το υπόλοιπο λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι και σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα μανιτάρια για 3-4 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
Τα αδειάζουμε στην κατσαρόλα, προσθέτουμε τον άνηθο, αλατοπιπερώνουμε και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 5 λεπτά, ανακατεύοντας απαλά.
Αποσύρουμε, περιχύνουμε με λίγο ωμό ελαιόλαδο και σερβίρουμε αμέσως.