Συνταγή: Ευφρόσυνος
Φωτογραφία: Άκης Ορφανίδης
Αποθήκευση για αργότεραΠαραδοσιακό φαγητό της Αρκαδίας. Μια εκδοχή του θέλει να γίνεται με λαγό – εξ ου και η ονομασία «λαγωτό». Όμως στην πορεία καθιερώθηκε είτε με μοσχάρι είτε με χοιρινό.
Υλικά
- 1.200 γρ. χοιρινή σπάλα, χωρίς κόκαλο, σε κύβους 3εκ.
- 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, σε ψιλά καρέ
- 4 ολόκληρα ντοματάκια κονσέρβας, σε ψιλά καρέ
- 1 κουτ. σούπας ντοματοπελτές
- 1 κουτ. σούπας ζάχαρη
- 80 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη σάλτσα σκορδαλιάς
- 120 γρ. μπαγιάτικο ψωμί, χωρίς την κόρα, θρυμματισμένο
- 5-8 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες (ή όσο μάς αρέσει)
- 80 γρ. καρυδόψιχα, χοντροκοπανισμένη
- 3 κουτ. σούπας ξίδι
Διαδικασία
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρέας για 5-6 λεπτά, μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές. Το βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε ένα σκεύος και μετριάζουμε τη φωτιά. Στο ίδιο λάδι σοτάρουμε τα κρεμμύδια για 2-3 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν. Ρίχνουμε τις ντομάτες,τον πελτέ και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε απαλά.
Προσθέτουμε το κρέας, αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε τόσο νερό (καλύτερα ζεστό) ώστε να σκεπάσει το κρέας κατά τα 2/3. Μαγειρεύουμε για 40-45 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει καλά το κρέας. Ρίχνουμε το ψωμί, το καρύδι, το σκόρδο και το ξίδι και ανακατεύουμε ώστε να αναμειχθούν ομοιόμορφα όλα τα υλικά. Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφήνουμε 10 λεπτά το λαγωτό να ξεκουραστεί και σερβίρουμε.
Στο ποτήρι μας: Ακολουθώντας τον κανόνα της εντοπιότητας, ένα Αγιωργίτικο από τη Νεμέα.