Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΈνα απίστευτης νοστιμιάς φαγητό με λαβράκι και φασολάκια, ένα φίνο πιάτο που θα σερβίρουμε ως κύριο ακόμα σε γιορτινό τραπέζι.
Αλέξανδρος Τσιοτίνης
Υλικά
2 λαβράκια των 400-600 γρ. το καθένα, καθαρισμένα
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
1 κιλό φασολάκια τσαουλιά ή μπαρμπούνια, καθαρισμένα
3 μεγάλες, ώριμες ντομάτες, τριμμένες
2-3 κουτ. σούπας φύλλα μαντζουράνας (σε γλαστράκια σε σούπερ μάρκετ και φυτώρια - αντικαθιστούμε με 2-3 κουτ. γλυκού ξερή)
φλούδες από 2 λεμόνια
2 φύλλα λεμονιάς, πλυμένα και στεγνά (προτιμάμε από δέντρα περιοχών με λιγότερη ατμοσφαιρική ρύπανση ή ζητάμε από τον μανάβη μας)
100 ml ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Για το λαβράκι με φασολάκια και λεμονόφυλλα στον φούρνο, ζεσταίνουμε το μισό λάδι σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο για 3-4 λεπτά.
Προσθέτουμε τα φασολάκια και τις ντομάτες και αχνίζουμε για 6-7 λεπτά.
Μεταφέρουμε το όλον σε μεγάλο ταψί και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C.
Αλατίζουμε κάθε ψάρι, ανοίγουμε την κοιλιά του και βάζουμε μέσα 5-6 φύλλα μαντζουράνας (ή από 1/2 κουτ. γλυκού ξερή), τις λεμονόφλουδες και τα λεμονόφυλλα.
Βάζουμε τα ψάρια πάνω από τα φασολάκια, αλατοπιπερώνουμε και περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
Ψιλοκόβουμε την υπόλοιπη φρέσκια μαντζουράνα και πασπαλίζουμε τα ψάρια (ή σκορπίζουμε την υπόλοιπη ξερή) και σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο.
Ψήνουμε για 15-20 λεπτά, μέχρι να γίνει το ψάρι και τα φασολάκια να μαλακώσουν μεν, αλλά να κρατάνε ελαφρώς στο δόντι.
Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και δυναμώνουμε τη θερμοκρασία στους 200° C.
Ψήνουμε για ακόμα 3-4 λεπτά μέχρι να ροδίσουν τα λαβράκια.