Φωτογραφία: Νέαρχος Παναγιώτου
Αποθήκευση για αργότεραΗ σεφ Έλλη Χατζηδημητρίου, του εστιατορίου Πυξίδα, μας ανοίγει την κουζίνα της και μας προτείνει ένα μπελαλίδικο πιάτο που αξίζει την απλότητα της γεύσης!
Υλικά
Για το λαβράκι
1 λαβράκι 1.200 γρ. περίπου
Αλάτι
Αλεύρι για το αλεύρωμα
Για τα λαχανικά
Κολοκύθι
Μελιτζάνα
Λάχανο (κραμπί)
Κουνουπίδι
Σπανάκι
Μπρόκολο
Καρότο
Για το λαδολέμονο
Ελαιόλαδο
Χυμό φρέσκου λεμονιού
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Δεντρολίβανο (προαιρετικά)
Διαδικασία
Για το λαβράκι: Ζητάμε να μας κόψουν το ψάρι στα δύο κατά μήκος. Αφού το αλατίσουμε και το αλευρώσουμε, το τοποθετούμε σε μία σχάρα και ξεκινάμε το ψήσιμο στα κάρβουνα ή στο μπάρμπεκιου. Θυμόμαστε να γυρνάμε τη σχάρα ούτως ώστε το ψάρι μας να πάρει ρόδινο χρώμα και από τις δύο πλευρές ομοιόμορφα. Εφόσον ροδίσει το ψάρι, το ραντίζουμε με λαδολέμονο. Εν τω μεταξύ, έχουμε αναμίξει όλα τα υλικά για το λαδολέμονο και αν θέλουμε βάζουμε δύο κλαδάκια δεντρολίβανο για να τονίσουμε το άρωμά του.
Για τα λαχανικά: Βράζουμε διαδοχικά το σπανάκι, το μπρόκολο και τα καρότα σε αλατισμένο νερό που κοχλάζει. Κόβουμε το λάχανο στα τέσσερα και το ψήνουμε στη σχάρα, αφού πρώτα το αλατίσουμε. Προς το τέλος του ψησίματος το ραντίζουμε με το αρωματισμένο λαδολέμονο και το κόβουμε στα δύο, πετώντας τον κορμό και τα εξωτερικά καμένα φύλλα. Χωρίζουμε το κουνουπίδι σε ανθάκια, το αλατίζουμε και το περιχύνουμε με λαδολέμονο και το βάζουμε στη σχάρα για ψήσιμο. Επίσης, κόβουμε τα κολοκύθια και τις μελιτζάνες κατά μήκος, τα αλατίζουμε και τα ραντίζουμε με ελαιόλαδο και τα ψήνουμε στη σχάρα. Τα λαχανικά μας είναι έτοιμα μόλις ροδίσουν για να συνοδεύσουν το ψάρι μας. Έχουμε, επίσης, λαδολέμονο για το σερβίρισμα.
ΤΙ ΠΙΝΟΥΜΕ
Συνοδεύεται με άσπρο Ξυνιστέρι κυπριακής ποικιλίας.