Γερμανική συνταγή, που στην αυθεντική της μορφή είναι σούπα. Εμείς όμως την προτιμάμε ως μαγειρευτό φαγητό, με σάλτσα «δεμένη» με βρόμη.
Υλικά
- 1 μεγάλο άσπρο λάχανο, κατά προτίμηση «κοζανίτικο», χοντροκομμένο
- 3 ξερά κρεμμύδα, σε λεπτές φέτες
- 2 κουτ. σούπας νιφάδες βρόμης
- 400 γρ. μπέικον (επιλέγουμε ενιαίο κομμάτι και το κόβουμε σε φέτες πάχους 1 εκ.)
- 300 γρ. χωριάτικα λουκάνικα, σε κομμάτια των 5-6 εκ.
- 2 κουτ. γλυκού σπόροι αγριοκύμινου (μπαχαρικό που το βρίσκουμε μόνο σε καλά μπαχαράδικα, συχνά και ως καρόμ ή καραγουέι), κοπανισμένοι στο γουδί
- 1 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
- 5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Βάζουμε να βράσει άφθονο αλατισμένο νερό σε μια μεγάλη κατσαρόλα και, όταν κοχλάσει, βάζουμε το λάχανο. Βράζουμε για 5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει κάπως, και το στραγγίζουμε. Σε βαθιά κατσαρόλα σοτάρουμε τα κρεμμύδια στο λάδι για 2-3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε το λάχανο, ανακατεύουμε να λαδωθεί παντού και ρίχνουμε 2½ φλιτζ. τσαγιού ζεστό νερό και αλατοπίπερο. Αφήνουμε να βράσει το μείγμα για 2-3 λεπτά, ρίχνουμε τη βρόμη, ανακατεύουμε και μετριάζουμε καλά τη φωτιά. Σιγομαγειρεύουμε για 30 λεπτά. Παράλληλα, ζεσταίνουμε πολύ καλά ένα σκέτο αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά και ψήνουμε εκεί το μπέικον και το λουκάνικο για 8-10 λεπτά, ανακατεύοντας, μέχρι να ροδίσουν. Μόλις περάσει το μισάωρο του μαγειρέματος του λάχανου, ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα αλλαντικά μαζί με το λίπος του τηγανιού, προσθέτουμε τα μπαχαρικά και μαγειρεύουμε για άλλα 30 λεπτά. Το φαγητό πρέπει να γίνει μελάτο και σαλτσερό, όχι σούπα. Αν χρειαστεί, στο τέλος του μαγειρέματος δυναμώνουμε για λίγα λεπτά τη φωτιά, να σωθούν τα περιττά ζουμιά. Αντίστοιχα, αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο νερό στο μαγείρεμα, για να μη στεγνώσει.