Υλικά
- 1 κιλό μοσχαρίσια σπάλα, χωρίς κόκαλο, σε κύβους των 3 εκ.
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 500 γρ. ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
- 2 σκελίδες σκόρδου, χοντροκομμένες
- 100 ml ελαιόλαδο
- 100 ml λευκό, ξηρό κρασί
- 1 κονσέρβα ολόκληρα ντοματάκια, τα οποία πολτοποιούμε στο μούλτι, μαζί με τους χυμούς τους
- περίπου 500 ml ζεστός ζωμός λαχανικών ή ζεστό νερό
- 2 φύλλα δάφνης
- 1/2 κουτ. γλυκού μπαχάρι σε σκόνη
- 1 κουτ. γλυκού μαραθόσπορος σε σκόνη
- 1 κουτ. γλυκού μπούκοβο, κατά προτίμηση καυτερό
- 1 μικρό λάχανο, ψιλοκομμένο στο μαντολίνο
- 3 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
- 2 κουτ. σούπας φύλλα φρέσκιας ρίγανης (ή τα φύλλα από 1/2 ματσάκι φρέσκο δυόσμο, χοντροκομμένα, ή 1 κουτ. σούπας ρίγανη ξερή και τριμμένη ή θρούμπι ή θυμάρι ή ξερός δυόσμος, φυσικά με άλλο γευστικό αποτέλεσμα)
Διαδικασία
Αλατοπιπερώνουμε καλά τους κύβους του κρέατος. Ζεσταίνουμε σε πολύ δυνατή φωτιά μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα χωρίς λάδι και ρίχνουμε τους κύβους.
Τους ροδίζουμε από όλες τις άλλες πλευρές, ανακατεύοντας όταν ξεκολλάνε. Συνολικά θα χρειαστούμε 3 - 4 λεπτά. Ρίχνουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο, ανακατεύουμε για 1 λεπτό και προσθέτουμε το ελαιόλαδο.
Σοτάρουμε όλα τα υλικά μαζί για 2 λεπτά και σβήνουμε με το κρασί. Αφήνουμε να εξατμιστεί για 2 λεπτά και ρίχνουμε τα πολτοποιημένα ντοματάκια και τον μισό ζωμό (ή νερό).
Μόλις το υγρό πάρει μια βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε τα φύλλα δάφνης, το μπαχάρι, το μαραθόσπορο και το μπούκοβο, ανακατεύουμε, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε για 30 λεπτά.
Δυναμώνουμε τη φωτιά, ρίχνουμε το κομμένο λάχανο και τον υπόλοιπο ζωμό (ή νερό), το χυμό λεμονιού, αλάτι και πιπέρι και μαγειρεύουμε για άλλα 30 λεπτά περίπου, μέχρι το κρέας να μαλακώσει.
Αν στο τέλος του μαγειρέματος έχουν μείνει πολλά υγρά στην κατσαρόλα, τότε, βγάζουμε το φαγητό με τρυπητή κουτάλα, ανεβάζουμε τη θερμοκρασία μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά και να μείνει μια πηχτή σάλτσα. Προσθέτουμε το μυρωδικό που επιλέξαμε, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.
Τι πίνουμε
Ενα γλυκόπιοτο Merlot θα αγκαλιάσει όλα τα αρωματικά και το μοσχαράκι, και θα ισορροπήσει την ιδιαίτερη μεταλλικότητα που αποκτά το λάχανο όταν βράσει.