Κείμενο: Μαριλένα Ιωαννίδου
Φωτογραφία: Νέαρχος Παναγιώτου
Αποθήκευση για αργότεραΟ παραδοσιακός μας μουσακάς γίνεται με τις περίφημες κυπριακές πατάτες και ψήνεται στην κατσαρόλα
Υλικά
1 ½ κιλό πατάτες μέτριου μεγέθους
½ φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
500 γρ. κιμά χοιρινό
800 γρ. ώριμες ντομάτες τριμμένες
200 γρ. ντομάτες κομμένες σε στρογγυλές φέτες
Αλάτι και πιπέρι
Διαδικασία
Πλένουμε τις πατάτες, καθαρίζουμε το φύλλο και κόβουμε σε στρογγυλές φέτες πάχους 1 εκατοστού. Βάζουμε το λάδι σε αντικολλητικό τηγάνι και τηγανίζουμε μέχρι να κοκκινίσουν ελαφρά και από τις δύο πλευρές. Τις βάζουμε πάνω σε χαρτί κουζίνας, έτσι ώστε να στραγγίξουν από το περιττό λάδι.
Εν τω μεταξύ ψήνουμε τον κιμά στο ίδιο τηγάνι, αφήνοντας πολύ λίγο από το λάδι που έμεινε. Όταν κοκκινίσει ελαφρά προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες, αλατοπιπερώνουμε και ψήνουμε για 15 περίπου λεπτά, μέχρι η σάλτσα να καταστηθεί αρκετά.
Σε μια βαθιά κατσαρόλα βάζουμε τις φέτες ντομάτας καλύπτοντας εντελώς τον πάτο. Στρώνουμε από πάνω το ένα τρίτο από τις πατάτες και μετά τον μισό κιμά. Συνεχίζουμε με το δεύτερο τρίτο από τις πατάτες και από πάνω τον υπόλοιπο κιμά και τελειώνουμε με τις πατάτες που έχουν μείνει.
Τοποθετούμε από πάνω ένα αναποδογυριμένο πιάτο, μισοκαλύπτουμε την κατσαρόλα και ψήνουμε για 20΄ περίπου σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά. Αφήνουμε να κρυώει λίγο και σερβίρουμε.
Ο κυπριακός μουσακάς παραδοσιακά σερβίρεται από την κατσαρόλα, κόβοντας με μεγάλο κουτάλι. Εμείς μπορούμε, αν θέλουμε, να τον αφήσουμε να κρυώσει εντελώς και να τον αναποδογυρίσουμε σε πιάτο.