Καλοκαιρινή τάρτα ό,τι πρέπει για τις ζεστές μέρες σαν και τη σημερινή. Τα φασολάκια, τα ντοματίνια και το γιαούρτι φτιάχνουν μια δροσερή γέμιση για τη ζύμη μας.
Υλικά
Για τη ζύμη (αν δεν τη φτιάξουμε μόνοι μας, χρησιμοποιούμε 1 φύλλο ζύμης κουρού)
- 270 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις + 2 - 3 κουτ. σούπας αλεύρι, για το αλεύρωμα και το πασπάλισμα
- 180 γρ. αγελαδινό βούτυρο, παγωμένο, κομμένο σε μικρά κυβάκια
- 1 αυγό, κατά προτίμηση βιολογικό, ελαφρώς χτυπημένο
- 1/4 κουτ. γλυκού ζάχαρη
- 1 κουτ. σούπας φρέσκο γάλα, κρύο λίγο
- αλάτι
Για τη γέμιση
- 100 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
- 150 γρ. φέτα, λιωμένη με το πιρούνι (μπορούμε να αντικαταστήσουμε τη φέτα και το γιαούρτι με 250 γρ. γαλοτύρι)
- 150 γρ. μανούρι, λιωμένο με το πιρούνι (ή άλλο λευκό, μαλακό τυρί)
- 150 γρ. ξινομυζήθρα, λιωμένη με το πιρούνι (ή άλλο λευκό, μαλακό τυρί)
- 3 κουτ. σούπας φρέσκος χυμός λεμόνι
- 3 κουτ. σούπας ούζο (αν δεν θέλουμε να καταναλώσουμε ωμό αλκοόλ, χρησιμοποιούμε 3 κουτ. σούπας γάλα μαζί με 1 κουτ. γλυκού γλυκάνισο, κοπανισμένο, για το άρωμα)
Για τα φασολάκια
- 70 ml τσαγιού ελαιόλαδο
- 300 γρ. αμπελοφάσουλα, καθαρισμένα
- 1 σκελίδα σκόρδο, καθαρισμένη και ελαφρώς κοπανισμένη (αν θέλουμε)
- 100 γρ. μικρά ντοματάκια, κομμένα στη μέση
- 1/2 φλιτζ. τσαγιού φύλλα φρέσκου βασιλικού ή δυόσμου, χοντροκομμένα
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Ζύμη: Σε ένα βαθύ μπολ βάζουμε το αλεύρι, αλάτι και το βούτυρο και ζυμώνουμε με το χέρι μας, μέχρι η ζύμη να μοιάζει με χοντρά ψίχουλα. Ρίχνουμε το αυγό, τη ζάχαρη και το γάλα και συνεχίζουμε το ζύμωμα για λίγα λεπτά, μέχρι να έχουμε μια λεία, μαλακή και εύπλαστη ζύμη. Αλευρώνουμε μια λεία επιφάνεια, βάζουμε τη ζύμη και την πλάθουμε σε μια μπάλα. Την τυλίγουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο να «ξεκουραστεί», για περίπου 1 ώρα.
Γέμιση: Εν τω μεταξύ, σε ένα βαθύ μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά της γέμισης με ένα κουτάλι μέχρι να αναμειχθούν καλά και να γίνουν μια σφιχτή κρέμα. Την καλύπτουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να τη χρειαστούμε.
Αμπελοφάσουλα: Σε μια κατσαρόλα με μπόλικο αλατισμένο νερό που κοχλάζει βράζουμε τα φασολάκια για περίπου 6 - 7 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν κάπως, αλλά χωρίς να λιώσουν. Τα βγάζουμε να στραγγίξουν καλά σε ένα σουρωτήρι. Στην ίδια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το σκόρδο για περίπου 1/2 λεπτό, ίσα-ίσα να αρωματίσει το λάδι. Το αφαιρούμε. Προσθέτουμε τα φασολάκια, αλάτι και πιπέρι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για περίπου άλλα 3 - 4 λεπτά, μέχρι να λαδωθούν καλά, να αρωματιστούν και να στεγνώσουν. Ρίχνουμε τα ντοματάκια και το βασιλικό και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλο 1 λεπτό, ίσα-ίσα να «μαραθούν» ελάχιστα τα ντοματάκια. Βγάζουμε το μείγμα με τρυπητή κουτάλα σε μια πιατέλα και το αφήνουμε να κρυώσει.
Τάρτα: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C. Λαδώνουμε ελαφρώς την ταρτιέρα. Αλευρώνουμε μια λεία επιφάνεια και ανοίγουμε τη ζύμη με τον πλάστη σε ένα μέτριο φύλλο, με πάχος περίπου 1/2 εκατοστό. Την απλώνουμε στην ταρτιέρα, καλύπτοντας καλά τον πυθμένα και τα τοιχώματα. Κόβουμε τα περισσεύματα της ζύμης που προεξέχουν (αυτά τα φυλάμε καλυμμένα σε μεμβράνη έως και 1 μήνα στην κατάψυξη, για άλλη χρήση). Στρώνουμε στη ζύμη λαδόκολλα και τη γεμίζουμε με ρύζι ή τα «ειδικά» φασόλια για ψήσιμο τάρτας (τα βρίσκουμε σε καταστήματα με εργαλεία κουζίνας), για να μη φουσκώσει καθώς ψήνεται. Την ψήνουμε για περίπου 25 - 30 λεπτά, μέχρι να έχουμε μια χρυσαφένια και τραγανή βάση. Αποσύρουμε και αφήνουμε τη βάση να κρυώσει για περίπου 15 λεπτά. Απλώνουμε στη βάση το μείγμα των τυριών και το στρώνουμε ομοιόμορφα με τη ράχη ενός κουταλιού. Από πάνω στρώνουμε ομοιόμορφα το μείγμα με τα φασολάκια. Σερβίρουμε σε κομμάτια.