Κείμενο: Νίκος Καραθάνος
Φωτογραφία: Κατερίνα Καμπίτη
Αποθήκευση για αργότεραΚριθαράκι με σπαράγγια και γραβιέρα Κρήτης, ένας γευστικότατος συνδυασμός υλικών.
Υλικά
300 γρ. κριθαράκι ψιλό
1 ματσάκι σπαράγγια (12 - 14 τεμάχια)
70 ml λευκό κρασί
1 λίτρο ζωμός κοτόπουλου ή νερό
200 γρ. γραβιέρα Κρήτης, τριμμένη
100 ml ελαιόλαδο ή όσο χρειάζεται για να καλύψει τον πάτο της κατσαρόλας
χυμός από 1/2 λεμόνι
Διαδικασία
Καθαρίζουμε τα σπαράγγια, κρατάμε τις κορφές και κόβουμε τον κορμό σε λεπτές φέτες.
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το ελαιόλαδο να ζεσταθεί, σοτάρουμε για 2 - 3 λεπτά τις κορφές σπαραγγιών και μετά τις βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τις κρατάμε στην άκρη.
Προσθέτουμε στην κατσαρόλα το κριθαράκι και ανακατεύουμε, έτσι ώστε το ελαιόλαδο να πάει παντού.
Σβήνουμε με το κρασί και, όταν το κριθαράκι «πιει» όλο το κρασί, προσθέτουμε λίγο-λίγο το ζωμό ή το νερό, όπως κάνουμε στο ριζότο, μέχρι να χυλώσει.
Εν τω μεταξύ, σε ένα κατσαρολάκι βράζουμε σε καυτό νερό τα λεπτοκομμένα σπαράγγια, τα μεταφέρουμε με τρυπητή κουτάλα σε μπλέντερ και τα πολτοποιούμε μέχρι να γίνει ένας λείος πουρές.
Όταν είναι έτοιμο το κριθαράκι, το αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τον πουρέ σπαραγγιών και τις κορυφές που κρατήσαμε και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τη γραβιέρα, αλάτι, πιπέρι και το χυμό λεμονιού.