Συνταγή: Ντίνα Νικολάου
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΑν δεν έχετε ή δεν βρείτε φρέσκο βασιλικό, βάλτε άνηθο. Διαφορετικό αλλά εξίσου νόστιμο το αποτέλεσμα...
Υλικά
- 1 πακέτο κριθαράκι
- 2 φλιτζ. τσαγιού φύλλα βασιλικού, κατά προτίμηση πλατύφυλλου, ή άνηθου ή μείγμα από άνηθο και μαϊντανό, με διαφορετικό γευστικό αποτέλεσμα το καθένα
- 1 σκελίδα σκόρδου
- 3 κουτ. σούπας κουκουνάρια (αν θέλουμε τα ροδίζουμε χωρίς λάδι σε ένα αντικολλητικό τηγάνι)
- 6 κουτ. σούπας φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα ή πικάντικη γραβιέρα
- 40 ml ελαιόλαδο
- 4 φέτες βραστό (ή καπνιστό) ζαμπόν από μπούτι χοιρινό, σε λεπτές λωρίδες
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε να βράσει μπόλικο νερό με 1/2 κουτ. σούπας αλάτι. Μόλις το νερό κοχλάσει, ρίχνουμε το κριθαράκι και το βράζουμε 2 λεπτά λιγότερο από τον χρόνο που προτείνεται στη συσκευασία. Τα σουρώνουμε και κρατάμε 1/2 φλιτζ. τσαγιού από το νερό μέσα στο οποίο έβρασε.
Στο μεταξύ, ρίχνουμε στο μπλέντερ ή στο μούλτι το βασιλικό, το σκόρδο, τα κουκουνάρια, το νερό που κρατήσαμε από το βράσιμο του ζυμαρικού και το ελαιόλαδο και τα πολτοποιούμε, μέχρι να φτιάξουμε μια λεία, πηχτή πάστα.
Ρίχνουμε ξανά το κριθαράκι στην κατσαρόλα, προσθέτουμε το πέστο και βάζουμε την κατσαρόλα στο μάτι της κουζίνας, σε χαμηλή φωτιά. Ζεσταίνουμε το φαγητό για 1 - 2 λεπτά, ανακατεύοντας απαλά με ξύλινη κουτάλα, μέχρι το κριθαράκι να καλυφθεί καλά με το πέστο. Αποσύρουμε, πασπαλίζουμε με το τυρί, ανακατεύουμε και το μοιράζουμε στα πιάτα. Μοιράζουμε σε κάθε μερίδα το ζαμπόν, πασπαλίζουμε με πιπέρι και σερβίρουμε.
Συνοδεύουμε με: Μια απλή ντοματοσαλάτα ή μια κολοκυθοσαλάτα (τριμμένα κολοκύθια, καλά στυμμένα και ανακατεμένα με γιαούρτι, λάδι, αλατοπίπερο και άνηθο ή δυόσμο) συμπληρώνουν ιδανικά τη μανέστρα.