Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΖουμερό στιφάδο με πλούσια σάλτσα ντομάτας, χοιρινό και μανιτάρια.
ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΛΑΖΑΡΟΥ
Υλικά
1.200 γρ. χοιρινή σπάλα χωρίς κόκαλο, σε κύβους 2-3 εκ. (για τηγανιά)
150 ml μηλόξιδο
600 γρ. λευκά μανιτάρια, σε λεπτές φέτες
600 γρ. κρεμμύδι ξερό, χοντροκομμένο
1 λίτρο χυμός ντομάτας, συμπυκνωμένος
70 γρ. πελτές ντομάτας, διαλυμένος σε 1 ποτήρι ζεστό νερό
150 ml λευκό ξηρό κρασί
2 ξυλάκια κανέλας + 10 γαρίφαλα + 10 κόκκοι μπαχάρι (δεμένα σε τουλπάνι)
1 κουτ. γλυκού θυμάρι ξερό
2 κουτ. σούπας μαϊντανός, ψιλοκομμένος
30 γρ. κορν φλάουρ (για τη σάλτσα)
70 ml ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Σε μπολ ανακατεύουμε το κρέας με 10 γρ. αλάτι και το μηλόξιδο και το αφήνουμε στην άκρη για 30 λεπτά, να μαριναριστεί.
Το στραγγίζουμε, χωρίς να το ξεπλύνουμε από τη μαρινάδα.
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 4-5 λεπτά. Προσθέτουμε το κρέας και τα μανιτάρια και σοτάρουμε για άλλα 15 λεπτά.
Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε 2 λεπτά, να εξατμιστεί το αλκοόλ. Ρίχνουμε τον χυμό, τον ντοματοπελτέ και 600 ml ζεστό νερό (ή σπιτικό ζωμό λαχανικών, αν έχουμε).
Προσθέτουμε το τουλπάνι με τα μπαχαρικά, αλατοπίπερο, το θυμάρι και μαγειρεύουμε για 25 λεπτά. Αφαιρούμε το τουλπάνι και προσθέτουμε τον μαϊντανό.
Διαλύουμε το κορν φλάουρ σε 150 ml κρύο νερό και το ρίχνουμε στο φαγητό. Ανακατεύουμε για 1 λεπτό, μέχρι να δέσει η σάλτσα.