Συνταγή: Ντίνα Νικολάου
Φωτογραφία: Άκης Ορφανίδης
Αποθήκευση για αργότεραΣερβίρουμε τη σούπα πασπαλισμένη με λίγο κάρυ ή μαύρο πιπέρι. Συνοδεύουμε με ψωμί με λιωμένο τυρί.
Υλικά
- τα μπουκετάκια από 2 μεγάλα μπρόκολα
- 2 μέτριες πατάτες (κατά προτίμηση βιολογικές), κομμένες σε κυβάκια
- 2 πράσα (μόνο το άσπρο μέρος), σε ροδέλες
- 1,2 lt ζεστός ζωμός κότας ή λαχανικών ή νερό
- 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 1 κουτ. γλυκού κόλιανδρο σε σκόνη
- 1/2 κουτ. γλυκού τζίντζερ σε σκόνη
- 4 κουτ. σούπας γιαούρτι στραγγιστό
- 1/2 κουτ. γλυκού κάρι σε σκόνη
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά το ελαιόλαδο και βάζουμε τα πράσα. Αλατίζουμε και σοτάρουμε για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να αρχίσουν να μαλακώνουν. Προσθέτουμε το ζωμό και τις πατάτες. Βράζουμε για 10 λεπτά και ρίχνουμε το μπρόκολο. Καρυκεύουμε με τον κόλιανδρο, την πιπερόριζα και το πιπέρι. Αφήνουμε να βράσουν για 20 λεπτά ακόμα ή μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά. Μεταφέρουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας σε δόσεις στο μπλέντερ.
Πολτοποιούμε το μείγμα μέχρι να γίνει κρέμα, το μεταφέρουμε πάλι στην κατσαρόλα και τη βάζουμε σε χαμηλή φωτιά. Ανακατεύουμε για 2 - 3 λεπτά και ελέγχουμε αν χρειάζεται επιπλέον αλάτι. Σε ένα μπολ βάζουμε το γιαούρτι και το χτυπάμε με έναν αυγοδάρτη για 1 λεπτό ώστε να αφρατέψει λίγο. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε το γιαούρτι. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Σερβίρουμε τη σούπα ζεστή και πασπαλίζουμε με το κάρι (αν το βάλουμε). Συνοδεύουμε με φέτες ψωμιού που έχουμε πασπαλίσει με τριμμένο τυρί και ψήσει στο γκριλ μέχρι να λιώσει.