Με τα πλούσια σε κολλαγόνο μάγουλα και το κότσι, η σούπα μελώνει έξοχα, νοστιμίζει τέλεια και δεν έχει ανάγκη από πολλά φτιασιδώματα.
Υλικά
2 μοσχαρίσια μάγουλα (το συνολικό τους βάρος να είναι περίπου 1-1,5 κιλό - βρίσκουμε σε πολλά κρεοπωλεία, κατόπιν παραγγελίας. Είναι πλούσια σε κολλαγόνο, γι’ αυτό είναι ιδανικά για σιγανά μαγειρέματα σε σούπες και σάλτσες, τις οποίες «δένει» θαυμάσια)
2 φέτες οσομπούκο, στα 400 γρ. έκαστη
1 καρότο, ολόκληρο
1 κρεμμύδι, κομμένο στα τέσσερα
3 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι
1 φύλλο δάφνης
2 κλωνάρια σέλερι, ολόκληρα
5-6 κόκκοι μαύρο πιπέρι
500 ml κρασί λευκό, ξηρό
2 σκελίδες σκόρδου
αλάτι
Για τη γαρνιτούρα
200 γρ. μικρές πατατούλες, καθαρισμένες
150 γρ. καρότα, σε λεπτές φέτες
100 γρ. κλωνάρια σέλερι, σε φέτες
150 γρ. σελινόριζα, σε μέτρια κομμάτια
100 γρ. μανιτάρια, κομμένα στα δύο
1/2 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος
χυμός από 1/2 λεμόνι
30 ml ελαιόλαδo
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε τα μάγουλα και το οσομπούκο και τα σκεπάζουμε καλά με νερό. Βράζουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι το νερό να κοχλάσει, χαμηλώνουμε τη φωτιά και ξαφρίζουμε καλά με τρυπητή κουτάλα για περίπου 30 λεπτά. Προσθέτουμε το καρότο, το κρεμμύδι, το θυμάρι, τη δάφνη, το σέλερι, τους κόκκους πιπεριού, το κρασί, το σκόρδο και αλάτι και σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά με ξεσκέπαστη κατσαρόλα για 2-2½ ώρες ή μέχρι το κρέας να μαλακώσει αρκετά και να βγάλει το ζελέ του. Αν χρειαστεί, συμπληρώνουμε με ζεστό νερό.
Γαρνιτούρα: Μεταφέρουμε το κρέας σε πιατέλα και σουρώνουμε τον ζωμό. Τον ξαναρίχνουμε στην (καθαρισμένη) κατσαρόλα και βράζουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να κοχλάσει. Προσθέτουμε τις πατάτες και βράζουμε για 10-12 λεπτά ή μέχρι σχεδόν να μαλακώσουν. Προσθέτουμε το καρότο, βράζουμε για άλλα 3 λεπτά και τέλος ρίχνουμε τα υπόλοιπα λαχανικά και βράζουμε για άλλα 3-4 λεπτά. Ξεψαχνίζουμε και κομματιάζουμε το κρέας και το ρίχνουμε κι αυτό στη σούπα. Ανακατεύουμε, αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τον μαϊντανό, το λεμόνι, το ελαιόλαδο και αλατοπίπερο. Σερβίρουμε.