Φτιάχνουμε μια ωμή σάλτσα, ελαφρώς μαριναρισμένη, για να νοστιμίσουμε τα ζυμαρικά μας. Σε 20 λεπτά τρώμε.
Υλικά
- 1 πακέτο κοχύλια, βίδες ή άλλα μικρόσχημα ζυμαρικά (προτιμότερο με αυλακώσεις ή κοιλότητες ώστε να συγκρατούν τα νόστιμα υγρά από τη σάλτσα)
- 20 ντοματίνια, κομμένα στη μέση
- 250 γρ. μπαλάκια μοτσαρέλας, στραγγισμένα και κομμένα σε κυβάκια
- 10-12 φύλλα πλατύφυλλου βασιλικού ή δυόσμου, χοντροκομμένα την τελευταία στιγμή
- 1 κοφτό κουτ. γλυκού χοντρό θαλασσινό αλάτι
- 1 σκελίδα σκόρδου, καθαρισμένη
- το ξύσμα από 1/2 λεμόνι, ακέρωτο και κατά προτίμηση βιολογικό
- 1 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
- 1 κουτ. σούπας φύλλα μαϊντανού, ψιλοκομμένα
- 100 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Κόβουμε το σκόρδο σε πολύ μικρά κομμάτια. Βάζουμε στην επιφάνεια εργασίας με το ψιλοκομμένο σκόρδο το ξύσμα λεμονιού και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και συνεχίζουμε να τα κόβουμε όλα μαζί μέχρι ανακατευτούν πολύ καλά και να έχουμε ένα όσο πιο ψιλοκομμένο μείγμα γίνεται (σαν την ιταλική γκρεμολάτα).
Βάζουμε τα κομμένα ντοματίνια σε ένα μεγάλο και βαθύ μπολ προσθέτουμε το ψιλοκομμένο μείγμα που φτιάξαμε, το αλάτι, τη μοτσαρέλα, το λάδι, το χυμό λεμονιού και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Ανακατεύουμε και αφήνουμε το μείγμα να μαριναριστεί, εκτός ψυγείου, όση ώρα θα βράζουμε τα ζυμαρικά. Σε αυτό το διάστημα τα ντοματίνια θα βγάλουν τα υγρά τους που θα αναμειχθούν με τα υπόλοιπα υλικά, κι έτσι θα δημιουργηθεί μια πεντανόστιμη σάλτσα για τα ζυμαρικά μας.
Βράζουμε τα ζυμαρικά σε αλατισμένο νερό σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Τα σουρώνουμε και τα ρίχνουμε όσο είναι ζεστά στο μπολ με τα ντοματίνια, για να απορροφήσουν μέρος από τα υγρά της ωμής σάλτσας. Ανακατεύουμε καλά, πασπαλίζουμε με το βασιλικό ή το δυόσμο και σερβίρουμε αμέσως.
Στο ποτήρι μας μια Μαντινεία ή ένα Sauvignon blanc.