Συνταγή: Σωτήρης Κοντιζάς
Φωτογραφία: Jessica Morfis
Αποθήκευση για αργότεραΣε μισή ώρα τρώμε δροσερή μακαρονοσαλάτα με τόνο.
Υλικά
- 400 γρ. κοφτό μακαρονάκι
- 200 γρ. τόνος κατά προτίμηση Αλοννήσου σε νερό, καλά στραγγισμένος (είναι εκλεκτό προϊόν, με γεύση που υπερτερεί σε σχέση με τους τόνους Ατλαντικού, και το βρίσκουμε συσκευασμένο σε γυάλινα βαζάκια σε παντοπωλεία και deli)
- 2 φρέσκα καλαμπόκια (ή 200 γρ. κατεψυγμένα, κατά προτίμηση βιολογικά)
- 1/2 φινόκιο, κομμένο σε μικρούς κύβους 2 εκ.
- 1/2 κρεμμύδι λευκό ξερό, σε λεπτές φέτες
- 2 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
- 1/4 κουτ. γλυκού αλάτι
- 1/2 κουτ. γλυκού ζάχαρη άχνη
- 60 γρ. μαγιονέζα
- 120 γρ. γιαούρτι αγελάδος, στραγγιστό
- 1/4 μάτσο άνηθος, ψιλοκομμένος, χωρίς τα χοντρά κοτσάνια
- 1/2 πιπεριά καυτερή κέρατο, ψιλοκομμένη (προαιρετικά)
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο αφρίνα αλατιού (φυσικό, ανεπεξέργαστο άνθος αλατιού, το οποίο συλλέγεται με το χέρι - στην αγορά κυκλοφορεί αφρίνα από το Μεσολόγγι, σε παντοπωλεία και μεγάλα σούπερ μάρκετ)
- πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Βράζουμε το ζυμαρικό σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας, το σουρώνουμε και το ραντίζουμε με το ελαιόλαδο. Παράλληλα, σε μια κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει, βράζουμε το καλαμπόκι για περίπου 10 - 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει. Το στραγγίζουμε και βγάζουμε τα σπόρια του. Σε ένα μεγάλο μπολ ή σαλατιέρα ρίχνουμε το γιαούρτι και τη μαγιονέζα και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά, αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε απαλά και σερβίρουμε.
Στο ποτήρι μας: Η λύση πασπαρτού είναι τα ροζέ κρασιά. Ασύρτικο και Σαντορίνη, για πάστα με θαλασσινά. Μυρωδικά, μπέικον και ελιές ζητούν ένα Αγιωργίτικο, Cabernet και Ξινόμαυρο. Τέλος, με φρέσκα τυριά, Μαντινεία, Sauvignon και Chardonnay.